Turista se hrudníkem napíchl na klacek ve sněhu, zřejmě jel po zadku

  • 51
Vážné zranění utrpěl v neděli odpoledne v Beskydech sedmnáctiletý mladík. Jak uvedla horská služba, zkracoval si cestu z Lysé hory mimo turistickou trasu a nabodl se na vyčnívající klacek. Nakonec skončil v ostravské fakultní nemocnici, kam ho převážel vrtulník záchranářů.

Podle beskydských záchranářů si skupina mladých lidí chtěla zkrátit cestu z nejvyšší hory Moravskoslezských Beskyd a vydala se mimo značenou trasu. Jeden z nich údajně sjížděl svah vsedě a hrudníkem se napíchl na klacek, který trčel ze sněhu. 

„Jeho kamarádi se zachovali velmi dobře, na nic nečekali a okamžitě zavolali o pomoc. Na místo ihned vyrazili horští záchranáři z Frýdlantu nad Ostravicí s autem a čtyřkolkou a dvoučlenná záchranářská hlídka na skialpech ze stanice Horské služby na Lysé hoře. Na místě horští záchranáři mladíka ošetřili, zajistili tepelný komfort a zabalili do transportní deky. V ten moment už vrtulník pomocí palubního jeřábu vysazoval lékaře Lékařské záchranné služby,“ popsala Horská služba Beskydy.

Záchranáři zjistili u turisty vážné poranění hrudníku, vyloučit nemohli ani poranění v oblasti břicha. 

„Pacient byl vyzvednut pomocí záchranné sítě a přepraven na místo, kde mohl stroj přistát. Záchranáři provedli potřebné ošetření a přípravu k transportu a poté jej vrtulník dopravil do ostravské fakultní nemocnice. Předán byl do péče lékařů tamního urgentního příjmu,“ uvedl krajský mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.