Tři králové v ulicích Ostravy. (ilustrační foto)

Tři králové v ulicích Ostravy. (ilustrační foto) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Tři králové útočí v Moravskoslezském kraji na rekord. Lidé byli štědřejší

  • 2
Ještě není sečteno vše, ale už teď výsledky Tříkrálové sbírky v Moravskoslezském kraji lámou rekordy. Například jen v ulicích Opavy více než stovka kolednických skupinek během prvních dvou lednových týdnů vybrala tři čtvrtě milionu korun. O 116 tisíc víc než předchozí rok.

„Je to opravdu skvělý výsledek,“ netajila nadšení hlavní koordinátorka sbírky v Opavě Marie Gilíková. Překvapení však obsah tříkrálových pokladniček přinesl i jinde, všechna charitní střediska v kraji, která již mají sečteno, hlásí ve srovnání s předchozími lety nárůst.

Třeba na Hlučínsku se vůbec poprvé vybraly více než dva miliony korun. „Skupinek a koordinátorů bylo zhruba stejně jako loni. A také rozsah obcí, kde se koleduje, je stejný,“ uvedl ředitel Charity Hlučín Pavel Sobol.

Podstatně víc než v předchozích letech tak darovala každá navštívená domácnost, celkový rozdíl ve srovnání s rokem 2017 je přes 268 tisíc korun.

Darované peníze podléhají kontrolou

Sečteno už je také na Bohumínsku, Jablunkovsku, Krnovsku, v Novém Jičíně a přilehlých obcích či ve Studénce a okolí. Celkově je v ostravsko-opavské diecézi zatím rozpečetěno 62,6 procent tříkrálových kasiček a výsledek už nyní činí více než 11 milionů korun. Celkový výnos sbírky v loňském roce v diecézi dosáhl 15,7 milionu.

Rozpečeťování pokladniček a počítání darovaných peněz podléhá úřední kontrole. „Peníze z každé spočtené pokladničky ještě jednou přepočítáme a formulář pak označíme razítkem,“ popsala praxi Ruth Hrbáčová z oddělení dozoru nad veřejnými sbírkami z opavského magistrátu.

Sbírka pomůže hospicům, dětem i bezdomovcům

Z výtěžku zůstane každé zapojené oblastní Charitě 65 procent. Dalších patnáct procent jde na projekty Charity diecézní. Například v Ostravě peníze podpoří pacienty v závěru života v Mobilním hospici a ošetřovatelské službě sv. Kryštofa a v Hospici sv. Lukáše, provoz Šatníku na podporu lidí bez domova či ohrožené děti a mládež v Charitním středisku Michala Magone. Jak velkými částkami, bude jasné tento týden, ostravské kasičky se teprve sčítají.

Zbylých dvacet procent nasbíraných peněz poputuje na podporu projektů Charity ČR a podporu charitních projektů humanitární a rozvojové pomoci v zahraničí, pět procent je pak určeno na režii sbírky.