Takto vypadá socha Jana Amose Komenského, kterou pro Fulnek vytvořil Igor Kitzberger.

Takto vypadá socha Jana Amose Komenského, kterou pro Fulnek vytvořil Igor Kitzberger. | foto: Archiv Muzea Komenského v Přerově

Třetí Komenský neuspěl. Fulnek vybral na jeho sochu jen třináct tisíc

  • 2
Jan Amos Komenský prožil ve Fulneku nejšťastnější roky. Má tu muzeum a dvě sochy, třetí ale narazila. Za tři roky se na ni vybralo jen asi třináct tisíc - necelá tři procenta nákladů. Proč vlastně Fulnek chtěl třetí sochu učitele národů? Nikde jinde prý tolik jeho plastik nemají, což by dle některých přitáhlo davy turistů.

Když bývalé zastupitelstvo v roce 2010 vyhlásilo sbírku na plastiku sedícího Učitele národů, za odlití díla sochaře Igora Kitzbergera, kamenný podstavec a dopravu uhradilo půl milionu korun. Dokonce kvůli tomu přerozdělilo část rozpočtu, aby na Jana Amose Komenského ve skromné pokladně něco zůstalo.

"Obvykle se jako první dělá sbírka, která zjistí, zda je vůbec zájem, teprve pak se pořizuje dílo. Opačný postup byl myslím chybný," řekla fulnecká starostka Jana Mocová.

Když se po dvou letech zjistilo, že sbírka vynesla jen asi deset tisíc, zastupitelé její platnost prodloužili. Jenže ani to nepomohlo a Fulneku už došla trpělivost. Na konci loňského roku sbírku s vybranou částkou 13 579 korun uzavřelo.

Sbírku jsme propagovali dost, míní starostka

"Občané mají jiné starosti a další sochu necítí jako nutnost. Když se vybíralo na zvony v kostele, tak byla sbírka úspěšná," připomenula starostka a ohradila se proti námitce, že pomoc soše třeba špatně propagovali. "Informace vycházely ve zpravodaji, dokonce jsme vytiskli speciální letáčky."

Jen penězi však fulnecké patálie nekončí. Město totiž dosud neví, kam se sochou. Kde je nyní uschovaná, starostka nechce prozradit. "Socha je z bronzu, tak nechceme dávat návod různým zlodějům kovů. Však víte, co se nyní děje," podotkla Mocová.

Z téhož důvodu se socha rozhodně neocitne na volném prostranství. Další možností je atrium Knurrova domu, kde Komenský působil. Jenže současná podoba domu není dostatečně důstojná.

"Proto doufáme v dotaci na rekonstrukci, protože do Knurrova domu bychom rádi přestěhovali i knihovnu," dodala Mocová. Na dotaz, kdy se sedící Komenský objeví na veřejnosti, jen poznamenala: "Těžko odhadovat."