S kamarádem Kramný mluvil o útěku z Egypta, jinému nabídl věci po dceři

  10:13aktualizováno  14:54
Pozadí případu Petra Kramného před ostravským soudem dokreslují další svědci, například kolegové. A jsou to pozoruhodné výpovědi. Jeden mluvil například o zmínkách obžalovaného, že z Egypta uteče. Dalšímu spolupracovníkovi prý Kramný nabídl věci po dceři.

Petr Kramný u Krajského soudu v Ostravě. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Ta spolu se svou matkou, manželkou obžalovaného, zemřela předloni na dovolené v Hurghadě. Kramný je podle obžaloby zavraždil elektrickým proudem, což on popírá.

Jako první ráno v jednací síni vypovídal Stanislav Škorpík, Kramného kamarád. Oba pracovali v nošovické automobilce Hyundai. O tragické události se dozvěděl z televize.

„Psal mi, že našel Klárku i manželku mrtvé, že se je snažil zachránit, ale nepovedlo se. A že on jim nic neudělal. Snažil jsem se mu pomoci, aby se v Egyptě nezbláznil. Komunikovali jsme přes Skype,“ uvedl muž.

Škorpík už dříve při policejním výslechu řekl, že mu Kramný psal, že za každou cenu z Egypta uteče, že se nenechá oběsit, když nic neudělal.

Za fotky a rozhovor prý bulvár posílal desetitisíce

Svědek také s Kramným spolupracoval při kontaktu s médii. Například poskytl bankovní účet, když bulvární deník zaslal Kramnému za rozhovor a fotografie u hrobu částku údajně v řádu desítek tisíc korun, přibližně šedesát až sedmdesát tisíc. Dokonce i sám pořídil některé fotografie auta Kramného, které někdo poškodil. Za to prý dostal necelé dva tisíce korun. 

„Takže pan Kramný dal vydělat i vám? To vám přijde normální a lidské? Proč šly peníze na váš účet?“ ptala se soudkyně.

Škorpík odvětil, že Kramný byl rád za přísun peněz a všechny investoval do náhrobku. Poskytnutí účtu vysvětlil obavami Kramného, že by ho lidé za tyto praktiky kritizovali.

„Kdyby při daňovém vyúčtování v práci viděli, že tam má peníze z novin, říkali by, že vydělává na mrtvých,“ uvedl Škorpík.

Ten byl také u toho, když Kramný komentoval skutečnost, že by po zesnulé manželce měla dědit i její rodina. „Zlobil se a říkal, že Monika si na nic nevydělala,“ vypověděl svědek, kterého také Kramný požádal o to, zda by mohl za co nejlepší cenu zpeněžit šperky a další cennosti. Zda to byly věci zemřelé Moniky, to nevěděl.

Kramný v reakci na svědkova slova u soudu sdělil, že prodávané zlato bylo částečně jeho a částečně manželky. „Snubní prsten jsem si nechal. Potřeboval jsem peníze, náhrobek stál sedmdesát tisíc,“ vypověděl. Komentoval také to, že se prý po návratu z Egypta choval, jako kdyby se nic nestalo. „Byl jsem v Egyptě tři měsíce, se vším jsem se vyrovnával sám, pro někoho to je dostatečná doba.“ 

Svědek Škorpík věděl i o známostech obžalovaného po jeho návratu z Egypta. „Varoval jsem ho, že si musí nějakou najít sám, ne ať k němu lezou samy. Říkal, že to jsou jen kamarádky.“

Rodinná známá: Po tragédii byl zdrcený, po návratu klidný

Kateřina Gablerová, známá rodiny, svého času založila petici za Kramného návrat z Egypta, kde byl zavřený na hotelu kvůli vyšetřování. „Byl to můj nápad, chtěla jsem mu pomoci, ať se vrátí,“ vysvětlovala soudu.

Uvedla, že časem dospěli k tomu, že sebe a dcerku otrávila Monika Kramná, možná chtěla usmrtit celou rodinu. „Myslím, že to říkal pan Kramný, ale jak na to přišel, to nevím.“

Příbuzní jsou rozdělení na dva tábory

V minulých dnech vypovídal sám obžalovaný Kramný, který jakoukoliv vinu odmítl a sdělil, že se manželka s dcerkou nejspíše otrávily vodou v lahvi. „Kdybych to udělal, tak bych se zabil, nemohl bych žít s takovým svědomím.“

Další den hovořili rodinní příslušníci jak obžalovaného, tak i zesnulé ženy. Kramného sestra uvedla, že bratrovi nevěří. „Když jsem se ho zeptala, jestli to udělal, tak se mi jen vysmál a říkal, že nejsou důkazy,“ řekla.

Naopak jeho matka za synem plně stojí.

Otec Moniky Kramné vypovídat odmítl, její bratr se domnívá, že jeho švagr je vinen, o čemž je přesvědčen na základě jeho chování po návratu.

Podle obžaloby Kramný zabil nejprve manželku elektrickým proudem, poté i dcerku, případně dívka byla v těsné blízkosti matky. Obžalovanému hrozí za dvojnásobnou vraždu 15 až 20 let, případně výjimečný trest.

Popsala, že po tragédii byl Kramný zdrcený, což vyplývalo z jeho e-mailů. Až po smrti manželky se údajně dozvěděl, že mu byla nevěrná. „Zjistil to při pátrání po tom, co se stalo, proč to někdo udělal,“ zdůvodnila. Úvahy o útěku z Egypta považovala za nadsázku. „A vždy jsem říkala, že pokud by to někdo myslel vážně, tak ať to jde mimo mě.“

Svědkyně přiblížila, že po návratu zaznamenala nějaké náznaky smutku, ale jinak byl Kramný klidný. K médiím řekla, že ví o nějakých honorářích, které měly jít na nákup náhrobku. „Zdálo se mi, že si kontakt s novináři někdy až užíval a dělalo mu to radost.“

Podle ní Kramný to, co se stalo, klade za vinu manželce. Nezaznamenala, že by si on sám nějak vyčítal, že v hotelu něco zanedbal. Gablerová také popsala vztah Kramného s dalšimi ženami po návratu z Egypta. „Říkal, že tak alespoň na chvíli zapomene na to, co se stalo. Ale on je nevyhledával, ozvaly se samy, dodala svědkyně.“

Nabídka věcí po Klárce mě šokovala, řekl bývalý kamarád

Za krásné označil manželství Kramných další svědek Vladislav Muller, kamarád obžalovaného ze zaměstnání. Kramní mu navrhovali, aby do Egypta odjeli společně, ale jemu se to nehodilo.

Když Monika s Klárkou zemřely, tak od kamaráda dostal textovou zprávu. „Volal jsem mu. Mluvil částečně nesrozumitelně, částečně i chladně. Vše popisoval tak, že se asi všichni otrávili. Jemu prý bylo ještě hůře než holkám, ale už to vypadalo, že je jim lépe,“ uvedl Muller u soudu. 

Sám se dnes považuje už jen za bývalého přítele Kramného. „Když jsem se ho ptal, proč Klárku neodvedli k lékaři nebo se alespoň neobrátili na delegátku, když dcerka zvracela a celý den ležela, tak odpověděl, že Monika byla zdravotní sestrou, ne on. Přitom ona byla jen ošetřovatelkou. Naše kamarádství skončilo po jeho příjezdu z Egypta,“ líčil svědek.

Rozplakal se, když se zamyslel nad představou, že by jako otec při potížích dcery nic neudělal. I on potvrdil, že Kramný se vážně zabýval myšlenkou, že rodinu hodlala otrávit Monika a nepovedlo se jí to.

Když se ho ptal, zda to nezpůsobil on sám, tak Kramný odvětil, že by toho nebyl schopen. Ale stále se prý Mullera dotazoval například, co si myslí o tom, že Monika měla na facebookovém profilu tolik cizích mužů. Také ho žádal, jestli by médiím nemohl poskytnout rozhovor a v něm říci, jak dobrým byl otcem. „S tím mě bombardoval možná dva dny, ať mu jako kamarád pomůžu, nakonec mě přesvědčil.“

Mullera také šokovalo, když mu Kramný nabízel věci Klárky, zda je nechce pro svou dceru.

„To nepochopím. Když jsem se ho ptal, co nyní bude dělat, tak odpověděl, že si najde nějakou mladší bezdětnou a bude si užívat,“ divil se.

A to nebylo všem překvapením konec. Všiml si, jak se Kramný schází s nějakou ženou a ptal se opět, co to má znamenat. „Nechci se vázat, jen užívat,“ zopakoval Kramný. Později mu dokonce popisoval, jak je jedna žena skvělá a jak se s ní měl hezky. 

Kramného obhájkyně Jana Rejžková na svědectví o tom, že se Kramný po smrti manželky a dcery choval podivně, reagovala dotazem, zda existují pro tuto situaci nějaké vzorce chování.

„Ví někdo, jak by se v takové situaci zachoval? Nikdo si neumí představit svou reakci, proto nelze soudit,“ konstatovala.

Soud s Petrem Kramným začal v pondělí:

Autor:
  • Nejčtenější

Budějovice odvrací i druhý mečbol, Litvínov vyfoukl Kometě třetí bod

24. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:11

Zatímco Pardubice se Spartou už odpočívají, zbývající dvě čtvrtfinálové série se potáhnou minimálně...

Budějovice potřetí porazily Třinec, sérii rozsekne až sedmý duel. Litvínov jde dál

26. března 2024  17:15,  aktualizováno  22:41

Čtvrtfinálová série Třince proti Českým Budějovicím zůstává po šesti zápasech vyrovnaná. Oceláři ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Budějovice 2:0. Obhájce titulu obstál a odvrátil historickou prohru

28. března 2024  16:45,  aktualizováno  21:42

Třinečtí hokejisté vyhráli 14. sérii play off v řadě a zamezili historickému obratu Českých...

Kometa v Litvínově srovnala sérii, Třinec nevyužil mečbol v Budějovicích

22. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:26

Čtvrtými zápasy pokračovalo čtvrtfinále play off hokejové extraligy. Třinec si mohl zajistit postup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Všichni odejdeme. Možná až do Evropy. Ukrajinci z frontových měst řeší, co dál

21. března 2024

Premium Fronta se blíží. A ve městech, které jsou jí na dosah, žijí statisíce Ukrajinců. Jak blízkost bojů...

Třinec se vyvaroval nemožného. Obhájci „ufackovali“ gól a Mazanec si oddechl

28. března 2024  21:58

Třinec v sedmém čtvrtfinálovém utkání porazil hokejisty Českých Budějovic 2:0. Celkově vyhrál 4:3...

Třinec - Budějovice 2:0. Obhájce titulu obstál a odvrátil historickou prohru

28. března 2024  16:45,  aktualizováno  21:42

Třinečtí hokejisté vyhráli 14. sérii play off v řadě a zamezili historickému obratu Českých...

Vytížení proti odpočatým. Sparta čelí v semifinále Třinci, Pardubice čeká Litvínov

28. března 2024  19:37

Dva nejlepší celky základní části hokejové extraligy si dopřály pauzu na přípravu a od víkendu už...

Třinec uvítal Miss World doma. Pyszková dostala od primátorky šperky a dort

28. března 2024  19:11

Oficiálně nejkrásnější žena světa Krystyna Pyszková se vrátila do rodného města. Poprvé po...

PŘEDVÝBĚR.CZ s. r. o.
Skladník

PŘEDVÝBĚR.CZ s. r. o.
Moravskoslezský kraj
nabízený plat: 32 000 - 37 000 Kč

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...