Dopravní terminál Hranečník.

Dopravní terminál Hranečník. | foto: Archiv DPO

Tramvajová smyčka zmizí z ostravské Černé louky. Ale neví se kdy

  • 6
Radní Ostravy plní slib daný Ostravské univerzitě, že přemístí tramvajovou smyčku od Černé louky na Hranečník nebo za řeku Ostravici. Pozemky chce totiž škola využít ke stavbě dvou budov.

„Podepsali jsme smlouvu s vítězem soutěže. Firma za 248 tisíc korun bez DPH připraví projektovou dokumentaci nové smyčky a požádá o povolení demolice tramvajové smyčky Ostrava, Výstaviště,“ potvrdil investiční náměstek ostravského primátora Břetislav Riger.

Projekt má být hotový v květnu. Když půjde vše dobře, v první polovině června může firma žádat o demoliční výměr. To ale neznamená, že se začne tak brzy bourat.

„Potřebujeme povolení bourat, aby škola mohla získat územní rozhodnutí pro své stavby a přiložit je k žádosti o dotace. Pokud ale dotace nezíská nebo bude stavět jen budovu, se kterou není smyčka v kolizi, můžeme platnost rozhodnutí o odstranění stavby prodlužovat a demolici odkládat. Město na to nespěchá,“ líčí Riger.

Mluvčí Ostravské univerzity Adam Soustružník řekl, že na místě tramvajové smyčky chtějí stavět budovu Fakulty umění. A kousek dál sportovní centrum katedry studií lidského pohybu, které by sloužilo studentům univerzity i veřejnosti. Obě budovy mají stát kolem 850 milionů korun. Škola je však chce pořídit za evropské peníze z programu Restart pro postižené regiony.

„Naše žádosti budeme podávat ve druhé polovině června. Do té doby musíme mít územní rozhodnutí. Informace o tom, zda získáme dotace a jestli na oba projekty, očekáváme v prosinci,“ řekl Soustružník.