Předseda moravskoslezské TOP 09 Pavol Lukša.

Předseda moravskoslezské TOP 09 Pavol Lukša. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

TOP 09 zrušila buňku v Novém Jičíně. Za spolupráci s komunisty

  • 1
Krajské vedení TOP 09 neodpustilo spolustraníkům z Nového Jičína, že po komunálních volbách jeden jejich člen podpořil převrat na radnici a zvedl ruku pro koalici ČSSD, komunistů a SNK-ED. Zrušili městskou organizaci a začnou ji budovat znovu.

Do novojičínského zastupitelstva se dostali dva lidé z kandidátky TOP 09, a to nestraník Jiří Pometlo a člen TOP 09 Miroslav Kobsa, který za stranu kandidoval i do Senátu. Oba odmítli dosavadní středopravicovou koalici i starostu Ivana Týleho (ODS) a podpořili středolevicovou vládu.

Kobsa den před jednáním ustavujícího zastupitelstva z TOP 09 vystoupil. Jak už tehdy řekl, předešel tím svému vyloučení nebo dokonce zrušení městské organizace, proto dosavadním spolustraníkům nechtěl ublížit.

Marně.

"Novojičínskou organizaci jsme nakonec zrušili, v tom na kraji panovala shoda. Nezabránili svému členovi v podpoře komunistů," uvedl krajský šéf TOP 09 Pavol Lukša.

Novojičínští straníci však o průkazku TOP 09 nepřišli, jen se stali členy regionálního sdružení. "Novojičínskou organizaci chceme obnovit, ale na jiných základech," dodal Lukša.

Bývalý předseda chce znovuzrození strany ve městě

Bývalý předseda novojičínské TOP 09 Radim Kelner počínání krajského vedení chápe. "Je to logické vyústění toho, co se v Novém Jičíně stalo. Pan Kobsa se rozhodl, jak se rozhodl, povolební situace byla hodně složitá," uvedl.

TOP 09 v Novém Jičíně vznikla vloni v létě, nyní měla deset členů. "S panem Kobsou odešel ještě jeden člen, zbytek tvoří jádro, které ctí pravicovost strany. Myslím, že v řádu měsíců bude ve městě založena nová TOP 09," řekl Kelner, který by rád zůstal aktivním členem.

Primář dětského oddělení novojičínské nemocnice a zároveň její náměstek Miroslav Kobsa se k TOP 09 už nechce příliš vyjadřovat: "Nemůžu na to říkat nic. Nevím, jakým způsobem to se mnou souvisí. Bylo by to na delší povídání, ne na jednu větu o čtyřech slovech," uvedl.

O chvíli později se ozval Kobsův volební manažer a mluvčí nemocnice Miroslav Fajkus. "Pan primář není už členem strany TOP 09 a komentování mu tedy nepřísluší. Všechno to navazuje na povolební situaci. TOP 09 jedná selektivně, například v Rychvaldu u Karviné jsou spolu v radě členové TOP 09 a komunista a není to problém," prohlásil.

Rychvaldský argument Lukša odmítá: "To je úplně jiný případ. Naši členové navrhovali do koalice člena ODS a v tajné volbě se tam dostal komunista. Žádná viditelná podpora tam nebyla. V Novém Jičíně to bylo jednoznačné."

,