Restaurátor Tomáš Skalík s opravovanou plastikou Panny Marie z...

Restaurátor Tomáš Skalík s opravovanou plastikou Panny Marie z Hlučína-Darkoviček. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Světici daroval autor rodné vsi, ale soše po 150 letech hrozilo zřícení

  • 0
Byla to v Darkovičkách v roce 1863 nejspíš velká sláva. V nyní místní části Hlučína odhalili plastiku Panny Marie Neposkvrněné od místního rodáka, tehdy už významného sochaře Johannese Jandy. Přítomen byl také samotný autor, jehož dílo před mnoha lidmi vychvaloval hlučínský děkan Richter.

„Janda plastikou poděkoval rodné obci. Tento sochař výrazně uspěl v Berlíně,“ přiblížil restaurátor Tomáš Skalík z Radkova na Vítkovsku, který nyní se spolupracovníky sochu opravuje.

Dílo z terakoty, tedy z vypálené hlíny, stálo ještě nedávno před školou v Darkovičkách. Stav keramické Panny Marie však už byl velmi špatný. Pískovcový podstavec se rozpadá, také samotná socha nutně potřebuje zásah odborníků.

Johannes Janda (1827 - 1875), sochař pocházející z Darkoviček na Hlučínsku. Autor mnoha plastik v Berlíně, vytvořil také náhrobek Arnošta z Pardubic v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Kladsku.

„Hrozilo, že se zřítí a bude zničena,“ potvrzuje Skalík a ukazuje na plastiku. „Podívejte se, jak byl její autor řemeslně i umělecky velice šikovný, jak dostal do výrazu tváře Panny Marie oduševnělost.“

Renovace musí být hotová na začátku srpna

Skalík si zakázku užívá také kvůli tomu, že práce na terakotové soše nejsou příliš časté. „Ne že by takových děl bylo málo, ale přeci jen na jednu terakotu vyjde deset až patnáct kamenných soch.“

Do začátku srpna musí restaurátoři stihnout sochu opravit, dále například očistit od letitých nánosů prachu, upevnit svatozář a vytvořit formu s bronzovým odlitkem. „Forma je taková pojistka, kdyby originál někdo poničil,“ vysvětlil Skalík.

Prozradil, že dvě takřka identické Jandovy sochy stojí také v jižním Polsku, jedna je ovšem už notně poškozená.