Policisté speciální jednotky při předání zlatého pokladu na česko-polské hranici.

Policisté speciální jednotky při předání zlatého pokladu na česko-polské hranici. | foto: Policie ČR

Těžkooděnci vezli korunu manželky Karla IV., poklad se vrátil do Polska

  • 2
Zlatý poklad z města Slezská Středa, který zdobil unikátní ostravskou výstavu o době Jana Lucemburského, se vrátil do Polska. Klenoty v hodnotě stovek milionů korun převezla na hranici speciální policejní jednotka.

Poklad skrývá mnoho cenností, například korunu první manželky Karla IV. Blanky z Valois. "Je hodně pravděpodobné, že patřila právě jí, další varianty pak jsou, že náležela Elišce Přemyslovně, nebo Elišce Rejčce," řekl historik David Majer.

Po skončení exkluzivní výstavy se vzácný poklad musel bezpečně dopravit zpět. "Policisté ze speciální pořádkové jednotky krajského ředitelství doprovázeli vozidlo převážející poklad až na hranice, kde si ho převzali polští kolegové," uvedla moravskoslezská policejní mluvčí Soňa Štětínská. Dodala, že cestu nic nezkomplikovalo.

Vzácné předměty ze zlatého pokladu, který obohatil ostravskou výstavu.
Vzácné předměty ze zlatého pokladu, který obohatil ostravskou výstavu.

Část zlatého pokladu, který obohatil unikátní ostravskou výstavu.

Historické skvosty byly ve Slezské Středě náhodou objeveny v roce 1988. Ačkoliv nejprve mnoho kusů skončilo mezi obyvateli, historikům se povedlo dohledat a zachránit velkou část klenotů. "Je prokázané, že poklad pocházel z majetku Karla IV., který se jím asi zaručil za vysokou půjčku peněz," přiblížil Jacek Witecki z muzea ve Slezské Středě okolnosti, za kterých se poklad dostal do Polska.

Koruna Blanky z Valois, manželky Karla IV..

Expozici s názvem "Král, který létal" navštívilo od poloviny prosince do konce března přes 22 tisíc lidí. "Čekali jsme vysokou návštěvnost, ale že bude až tak velká, mě překvapilo. Při patnácti tisících bychom byli spokojeni. Je vidět, že lidi zajímá historie jejich národa," uvedla ředitelka muzea Jiřina Kábrtová.

Návštěvníci mohli obdivovat exponáty zapůjčené z Bruselu, Paříže, Wroclavi nebo Cách. V Ostravě se tak objevil třeba nejstarší dochovaný opis Zbraslavské kroniky. Expozici zdobily koruny Přemysla Otakara II. a Rudolfa I. Habsburského, velký zájem také vzbudila kopie svatováclavské koruny, která se používala při korunovaci českých králů.

,