Šikmý kostel sv. Petra z Alkantary v Karviné.

Šikmý kostel sv. Petra z Alkantary v Karviné. | foto: a a, MF DNES

Česká Pisa v Karviné je opět zavřená. Těžaři opravují fasádu kostela

  • 9
Unikátní šikmý kostel sv. Petra z Alkantary v Karviné-Dolech, kterému se říká česká Pisa, se až do listopadu uzavřel. Těžařská firma OKD vymění současnou nevyhovující fasádu za mnohem odolnější sanační omítku a památku částečně opraví i uvnitř.

OKD nyní v oblasti pracuje na definitivním odstranění důlních škod. V kostele sv. Petra z Alkantary se zaměří na opravu zničené podlahy, vsakování vody do stěn a podlah kostela a odvodnění okolí. Systém žlabů odvede dešťovou vodu do nedalekého rybníka. Hotovo by mělo být v listopadu.

"OKD investuje do oprav kostela téměř pět milionů korun," uvedl mluvčí těžařské společnosti Vladislav Sobol.

Pisa v Karviné

Černouhelná společnost se podílela na údržbě kostela a jeho okolí už v minulosti, aby kostel vůbec "přežil". Díky tomu se kulturní památka zachovala.

Od kostela se v minulosti sáňkovalo k nedalekému hřbitovu. Dnes se to jeví jako neuvěřitelné, protože chrám je níže než hřbitov. Vlivem poddolování poklesl už o sedmatřicet metrů a jeho stěny se naklonily o 6,8 stupně na jih.

Počátkem devadesátých let minulého století hrozilo kostelu zřícení, měl se zbourat. Ovšem pak jej těžaři opravili, takže dnes se na něj jezdí dívat turisté z celé republiky i ze zahraničí, zejména z Polska.

Mezi nejvzácnější součásti interiéru nejšikmějšího chrámu v Česku, který je zapsaný v České knize rekordů a kuriozit, patří památkově chráněný obraz svatého Petra z Alkantary nebo kamenná křtitelnice z první poloviny 15. století. Okolí kostela je upravené v přírodně-krajinářském stylu.