ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Dan Materna, MAFRA

Pracovníkům ze zahraničí některé firmy platí testy, posílí i odběrová místa

  • 0
Otevřením hranic pro turisty či pro cesty za nákupy protikoronavirová opatření na severní Moravě a ve Slezsku neskončila, některá naopak přitvrdila. Zahraniční zaměstnanci musí stále předkládat negativní test. Některé firmy jim jej proplatí. Rozšiřuje se i provoz odběrových míst.

Lidé přijíždějící do Moravskoslezského kraje za prací přes hranici se musí nechat testovat ještě častěji. Oproti dřívějším třiceti dnům totiž potvrzení, že prošli testem na covid-19, nyní platí už jen deset dnů. 

V praxi to znamená, že si je pendleři musí nechat dělat v podstatě co druhý týden. Přitom se za každý test platí.

Některé firmy jim vycházejí vstříc. „Testy našim kolegům z příhraničního Polska hradíme už od počátku zavedení tohoto opatření, nově budeme hradit testy i zaměstnancům ze Slovenska,“ řekla Petra Macková Jurásková, mluvčí Třineckých železáren. 

Firmy se koronavirus zatím příliš nedotkl. „Kolegové z Polska jsou již v normálním režimu v práci, samozřejmě kromě standardních dovolených či nemocenských,“ zmínila Jurásková.

Poněkud jiný způsob pomoci volili od začátku pandemie v ostravské huti Liberty.

„Z Polska máme přibližně sto zaměstnanců, nejedná se tedy o významné procento. Už od počátku, kdy platilo opatření týkající se cestování, jsme těmto zaměstnancům nabídli možnost noclehu v ubytovně Kovák u huti zdarma,“ přiblížila mluvčí Liberty Ostrava Barbora Černá Dvořáková.

Se změnou požadavků státu na testy zvažují svou pomoc i tam. „Nové opatření, povinnost testování každých deset dnů, se vztahuje například i na naše zaměstnance ze Slovenska, takže to zřejmě budeme nějak řešit,“ doplnila Černá Dvořáková.

Povinnost nechat se testovat na Karvinsku a Frýdecko-Místecku platí také pro zaměstnance sociálních zařízení a jejich nové klienty, i pro pacienty, kteří nastupují do nemocnice k neakutní hospitalizaci. Zároveň se testují desítky pacientů indikovaných lékaři a hygieniky. Kraj proto posílí odběrová místa.

Testovat se bude i o prodlouženém víkendu

„Počty pozitivních výsledků testů na koronavirus se v Moravskoslezském kraji bohužel zvyšují. S nimi roste potřeba testovat více lidí. Laboratoře jedou na maximum a roste také poptávka po termínech odběrů,“ popsal hejtman kraje Ivo Vondrák.

V Karvinské nemocnici kvůli přetlaku v minulých dnech dokonce přestali testovat samoplátce. 

„Potřeba testovat pacienty indikované obvodním či plicním lékařem nebo hygieniky je teď výrazně vyšší, končíme proto testování samoplátců a navýšíme tím kapacitu pro indikované pacienty,“ vysvětlila mluvčí nemocnice Věra Murínová.

Provoz odběrových míst proto nyní rozšíří krajem zřizované nemocnice Ve Frýdku-Místku, Havířově, Karviné-Ráji a v Třinci. Nemocnice společnosti Agel v Novém Jičíně bude po měsíci pauzy také opět testovat.

Testovat se ale bude ve zvláštním režimu. Záleží na tom, zda testy objednávají krajští hygienici, praktičtí lékaři nebo zda o ně mají zájem samoplátci. Praktici mohou pacienty k odběrům poslat jen ve všední dny, krajští hygienici mohou využít i tento prodloužený víkend. Samoplátci mají vyhrazené termíny.

,