Budova bývalé firmy Hanke, posléze lágru, v 60. letech minulého století. Němci...

Budova bývalé firmy Hanke, posléze lágru, v 60. letech minulého století. Němci byli shromážděni ve sklepení a skladech areálu. | foto: Archiv města Ostravy

Mučení Němců v ostravském lágru připomene jednoduchá pamětní deska

  • 7
Bez vítěze skončila výtvarná soutěž, z níž měla vzejít podoba pietního místa připomínajícího oběti bývalého internačního tábora Hanke v Ostravě. Město si nakonec objednalo prostou pamětní desku, která má být hotová do poloviny června.

„Chceme se vyrovnat s minulostí a důstojně upozornit na místo, kde byli v květnu až červnu 1945 mučeni a popravováni bez soudu němečtí obyvatelé. Do soutěže přišlo sedmnáct návrhů, porota ale nevybrala žádný, protože byly příliš avantgardní. Navíc návrhy větších skulptur se nehodily pro dané místo,“ uvedl ostravský primátor Tomáš Macura.

Tábor Hanke

  • Hned po skončení 2. světové války založený internační tábor v budově a skladech německé firmy Hanke v Nádražní ulici v Ostravě.
  • Lágr měl sloužit ke shromažďování německého obyvatelstva před odsunem, jenže v něm panovaly hrůzné poměry. Zvláště velitel Emil Martínek a bývalý člen SS Heinrich Gloss měli sadistické sklony.
  • V táboře bylo zavražděno 231 lidí. Od roku 2015 je díky Okrašlovacímu spolku na místě někdejšího tábora informační tabulka.

Radní se nakonec rozhodli, že v místě bývalých skladů povoznické firmy Hanke, poblíž křižovatky ulic 30. dubna a Nádražní, umístí jednoduchou pamětní desku. 

Náklady na její výrobu nemají přesáhnout sto tisíc korun. „Jde o nevelký prostor před bytovým domem. Do země tam zasadíme střízlivou pamětní desku s nápisem upozorňujícím na tábor Hanke a jeho oběti. Bude obsahovat také QR kód, díky kterému se zájemci mohou na místě dozvědět další informace včetně jmen 231 lidí, kteří našli v táboře smrt,“ dodal Macura. O krutostech, které se děly v internačním táboře, jsme psali více zde.