Setkání studentů s Hynkem Medřickým, odborníkem na problematiku světelného znečištění. | foto: Slezské gymnázium Opava

Opavští studenti zmapovali dopady světelného smogu, radnice chystá vyhlášku

  • 0
Vysoká intenzita světla pod lampami na třídě Spojenců, Vaškově náměstí a v ulicích Beethovenova či Pekařská i zdraví škodlivé studené modré světlo u Slezanky, na Horově náměstí či v Lepařově ulici. Noční osvětlení celé Opavy zmapovali studenti Slezského gymnázia a navrhli také, jak dopady světelného smogu zmírnit.

Radnice na základě jejich poznatků připravuje vyhlášku, jež u nových projektů bude mimo jiné žádat světla, která nesvítí do horního poloprostoru, upraví osvícení výkladů a omezí škodlivé modré světlo – u osvětlení i světelných reklam. 

„Vyhláška se intenzivně připravuje, usilujeme o to, aby od ledna 2022 platila. Samozřejmě se stanovením přechodného období. Ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí a právníky prověřujeme různé možnosti, aby byla funkční a vymahatelná,“ uvedl náměstek primátora Michal Jedlička.

Opavští studenti problematiku světelného smogu sledují přes dva roky. Noční ulice si prošli s měřicími přístroji i fotoaparátem, shromáždili i odborné informace o působení světla na organismus. Opava je podle jejich závěrů osvětlená poměrně dobře, najdou se však i místa, kde je co zlepšit.

Své návrhy už prezentovali českým poslancům, europoslancům i v Evropské komisi. Spolupracují s ministerstvem životního prostředí, minulý týden projekt představili na mezinárodní konferenci Light Pollution.

Opava se může stát vzorovým městem, jehož vyhlášku by přejímali další. 

Mapa světelného znečištění ulic už je na webu města. „Nad světelným znečištěním většina lidí mávne rukou a my se snažíme o to, aby tomu tak nebylo,“ říká studentka Adéla Schmidová. 

Modré světlo totiž škodí, dává tělu signál, že nemusí odpočívat, a to si nevytváří důležitý antioxidant melatonin. Studenti navrhují i další opatření – třeba siluety na reflektory u památek, aby nesvítily do okolí.