Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V ostravské nemocnici to vře. Právně jsem ve funkci, tvrdí odvolaný Němeček

  9:23
Má Fakultní nemocnice Ostrava dva šéfy? „Právně jsem stále ve funkci,“ tvrdí odvolaný Svatopluk Němeček. Ale fakticky už ho nahradil gastroenterolog Evžen Machytka pověřený dočasným vedením nemocnice. Tím však personální změny v nemocnici podle očekávání neskončily.

Svatopluk Němeček. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Mezi více než třemi tisíci zaměstnanci nemocnice vyvolalo Němečkovo odvolání rozporuplné emoce. Někteří jeho odchod uvítali, jiní naopak. Svatopluka Němečka, bývalého ministra zdravotnictví za ČSSD, který bude na sjezdu 18. února kandidovat na post místopředsedy strany, odvolal v pátek z funkce ředitele nemocnice ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (o odvolání zde).

„Začala noc dlouhých nožů,“ říká odvolaný ředitel Svatopluk Němeček a má tím na mysli rychlou výměnu několika lidí na vedoucích postech v nemocnici. Paradoxně však mezi ně zatím nepočítá sebe.

„Jsem stále ve funkci. Nepodepsal jsem totiž žádné odvolání,“ říká Svatopluk Němeček s tím, že je od pátku doma s chřipkou. „Věřím, že do týdne budu zdravý a pak mě ministr zdravotnictví může právoplatně odvolat. Zatím ale trvám na tom, že jsem stále ředitelem. Proti současné situaci se budu bránit prostřednictvím právníka,“ dodal.

V „jeho“ kanceláři totiž už od pondělního rána úřaduje pověřený ředitel Evžen Machytka. A ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ujišťuje, že právem.

„Bývalého ředitele Němečka jsem v pátek odvolal. Poslali jsme za ním domů dva lidi, našeho zaměstnance a nezávislého svědka, aby mu osobně doručili písemné odvolání z funkce. V 8.06 byl o situaci ústně informován, podíval se na dokument, ale odmítl jej převzít a podepsat. Podle zákona je ale i tak odvolání právně platné,“ tvrdí ministr zdravotnictví.

Zatímco s největší odborovou organizací ve fakultní nemocnici, která má asi 900 členů, nikdo nejednal a členové jejího výboru si myslí, že důvody odvolání Němečka jsou čistě politické, dvě malé odborové organizace změnu podpořily.

„Jsme rádi, že novým ředitelem nemocnice se stal právě pan MUDr. Evžen Machytka, Ph. D. Jde o našeho dlouholetého kolegu, výborného odborníka ve svém oboru, komunikativního člověka a hlavně lékaře, který velmi dobře zná provoz naší nemocnice, a proto věříme, že spolupráce bude výborná. Za nás mu přejeme hodně štěstí v nové funkci a pevné nervy,“ uvedla v dopise ministerstvu zdravotnictví například místopředsedkyně nemocničního Lékařského odborového klubu Iveta Žídková.

Je zvláštní, že nemocnici vede řadový lékař, říkají zdravotníci

Odpůrci změny ředitele nemají příliš chuť vystupovat veřejně. V kuloárech ale upozorňují na různé nestandardní okolnosti.

„Po náhlém odvolání ředitele se obvykle vyhlašuje výběrové řízení a do nástupu nového člověka řídí organizaci statutární zástupce ředitele, případně jiný z jeho náměstků. Fakultní nemocnice jich má šest, ale ministr dal přednost řadovému lékaři Machytkovi. Ten byl přitom déle než rok na nemocenské, ukončil ji teprve před pár dny, navíc spoluvlastní soukromou firmu SuppMed na dodávky zdravotnického materiálu, ve které je i jednatelem,“ upozornilo redakci několik lidí pracujících ve zdravotnictví, kteří ale nechtějí zveřejnit jméno.

Situaci v pondělí nechtěli veřejně komentovat ani náměstci ředitele či jiní zaměstnanci fakultní nemocnice. Pouze Němečkův statutární zástupce, náměstek pro léčebnou péči Josef Srovnal stručně řekl, že jim Evžen Machytka v pátek prezentoval své pověření k řízení nemocnice podepsané ministrem.

„Je v kompetenci ministerstva vybrat si, kdo povede nemocnici. Já kroky nadřízených nehodnotím,“ řekl jen.

V kuloárech se už v pátek dopoledne začaly šířit zvěsti o tom, že spolu s Machytkou se do nemocnice vrací bývalý šéfchirurg Pavel Zonča a že s Němečkem skončí v nemocnici i řada dalších lidí.

„Jako první půjde současný přednosta chirurgie Igor Penka, po něm někteří náměstci,“ tipovali zasvěcení.

Jejich tip se vyplnil rychleji, než sami čekali. I když nový ředitel měl mandát až od soboty, už v pátek odpoledne docílil toho, že přednosta chirurgie skončil.

Odešel šéfchirurg Igor Penka, o funkci přišli tři náměstci

„Už tady nebude. V pátek ho odvolali. Nahradil ho doktor Zonča,“ reagovala zdravotnice z chirurgické kliniky na telefonický dotaz redaktorky MF DNES, zda lze hovořit s přednostou Penkou.

Změna překvapila rektora Ostravské univerzity Jana Latu. „Odvolat ho nemohli. Přednostové klinik jsou zčásti také zaměstnanci lékařské fakulty, proto je musí jmenovat a také odvolat ředitel nemocnice společně s děkanem. Děkan lékařské fakulty je ale v zahraničí a jeho statutární zástupkyně by to nepodepsala, není důvod,“ řekl Lata.

Nový ředitel Machytka situaci upřesnil. „Je pravda, že doktor Zonča se vrátil na naši chirurgickou kliniku, protože je schopný a bude přínosem, ale pracuje jako řadový lékař. Přednosta Penka se sám rozhodl ukončit pracovní poměr. Řízením je dočasně pověřený jeho statutární zástupce. Brzy vypíšeme výběrové řízení,“ uvedl Machytka.

A netajil ani to, že v pondělí odvolal z funkcí tři náměstky ředitele pro oblasti personálního řízení, vědy a výzkumu i pro IT technologie: Petru Tomanovou, Václava Procházku a Petra Böhma.

„V nemocnici zůstanou pracovat dál, jen už nebudou součástí původně desetičlenného týmu vedení nemocnice. Chci pracovat s lidmi, kterým věřím,“ líčí Machytka a dodává, že další personální změny v nejbližší době neplánuje.

„Naopak, mou snahou je se s každým domluvit. S ostatními členy vedení jsme se už dohodli na spolupráci. Věřím, že zjitřená situace se brzy uklidní. Společně s kolegy bych rád pracoval na dalším rozvoji nemocnice, který v některých oblastech v poslední době stagnoval,“ dodal pověřený ředitel Evžen Machytka.

Podle Němečka skončil Penka jen proto, že ho k tomu nový ředitel přiměl „nátlakem“. To ale Machytka odmítá a Penka se k tomu moc vyjadřovat nechce. Na dotaz MF DNES k jejich páteční schůzce se vyjádřil jen stručně: „Nezdálo se mi to normální. Poradím se s právníkem.“

Ministr: Pověřený ředitel má moji důvěru, ve firmě skončí

Adam Vojtěch řekl, že Machytka sice měl delší nemocenskou, ale že ji nedávno ukončil a do funkce ředitele si jej na přechodnou dobu vybral proto, že na něj dostal doporučení jako na odborníka ve svém oboru, se zkušenostmi v zahraničí.

„O tom, že spoluvlastní firmu, v níž je i jednatelem, vím, ale ujistil mě, že angažmá v ní ukončí, aby nebyl ve střetu zájmů,“ uvedl ministr. 

„Ve firmě končím, už to řeší pověřený právník,“ potvrdil Machytka.

Doporučení k personálním změnám sice od ministra nedostal, ale důvěru ano.

„O změnách nevím, zeptám se, ale jistě k nim měl důvod. Nepochybuji, že situaci zvládne. My v řádu dnů vypíšeme výběrové řízení, ze kterého vzejde právoplatný ředitel,“ dodal Vojtěch.

Podle něj nemocnice v poslední době odborně zaostávala, počet operací klesl meziročně o 20 procent a chybí jí lékaři se subspecializací na diabetologii, revmatologii a jiné obory.

Němeček oponuje, že ostravská fakultní nemocnice je na tom jako jedna z mála výborně finančně, odborně i personálně. „Teď se ale bojím personálního rozvratu,“ říká.

  • Nejčtenější

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Pardubice - Třinec 1:2. Obhájci se vezou na vítězné vlně, znovu zářil Kacetl

16. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:35

Třinečtí hokejisté navázali na povedené výsledky z posledních zápasů a úspěšně vstoupili i do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:3. Obhájci získali druhý bod, zářili slovenští střelci

20. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  19:53

Obhájci extraligového titulu si berou zpět vedení ve finálové sérii. Hokejisté Třince zvládli...

Zadina nařkl Antoše z ovlivňování finále: Špiní Pardubice, tlačí na rozhodčí

21. dubna 2024  21:31

I přes výhru měl ke spokojenosti daleko. Pardubický kouč Marek Zadina se po skončení čtvrtého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Den před žhářským útokem viděl, jak si Natálka hraje. Pak dívku fotil popálenou

17. dubna 2024

Seriál Z fotografie z Popáleninového centra Fakultní nemocnice v Ostravě bolela duše a snad se nenašel...

Stop do konce sezony. Rozhodčí pykají za přehlédnutí vyloučeného hráče

23. dubna 2024  17:05

Rozhodčí i komisař pondělního třetího čtvrtfinále mezi basketbalisty Ostravy a Opavy dostali za...

Za otravu manžela upálení, za klení šatlava. Výstava připomíná dávné právo

23. dubna 2024  16:25

Do světa šibenic, popravčích špalků a mučíren zve nová výstava Muzea Bílovec na Novojičínsku....

Pošli peníze pro hladové děti, máš 5 sekund, vydírali muže kvůli erotickému videu

23. dubna 2024  14:15

Policisté na Ostravsku vyšetřují případ, kdy se obětí internetových vyděračů stal invalidní...

Hnědá voda, pěna na hladině. V Jičínce plavaly stovky leklých ryb

23. dubna 2024  8:46

Katastrofálnější začátek pstruhové sezony rybáři v povodí řeky Jičínky na Novojičínsku nemohli mít....

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...