Pohled do prostoru mezi stropem a střechou, kde byly uschované tašky s...

Pohled do prostoru mezi stropem a střechou, kde byly uschované tašky s cigaretami. | foto: Celní úřad ČR

Strop nad prodejnou skrýval nekolkované cigarety, skrýš prozradil detail

  • 7
Přes sedmdesát tisíc kusů neoznačených cigaret odhalili moravskoslezští celníci v jedné z vietnamských prodejen v Bohumíně na Karvinsku. Nelegální zboží bylo ukryto nad sníženým stropem prodejny. Celníci si při kontrole všimli jinak otočených desek podhledu.

Celníci v prodejně textilu, hraček a obuvi prováděli běžnou kontrolu, zaměřili se na skladování a prodej oděvů bez známky původu.

„Kontrola skladových i prodejních prostorů neshledala žádná pochybení. V hledáčku ale celníkům uvázl strop prodejny, na kterém nebylo něco v pořádku. Strop byl snížen podhledy čtvercového tvaru. Struktura byla všude stejná, až na jedno místo. Dva čtverce byly otočeny jinak a byla mezi nimi viditelná mezera,“ popsala mluvčí moravskoslezského Celního úřadu ČR Pavla Zdobnická.

Celníci si přinesli žebřík a podařilo se jim dostat do zatepleného prostoru mezi strop a střechu.

V něm bylo šestnáct velkých plastových tašek napěchovaných kartony cigaret. Těch celníci napočítali 362, šlo o různé značky, které však spojovalo jediné: chyběla jakákoliv tabáková kolková nálepka.

„Prodavač tvrdil, že o neznačených cigaretách ani o úkrytu nic nevěděl, neměl ani povědomí, že se dá přes čtvercové podhledy dostat do půdních prostor. Ke zboží nebyly ani předloženy žádné doklady prokazující řádné zdanění,“ přiblížila mluvčí Zdobnická.

Dodala, že celníci zabránili daňovému úniku na spotřební dani ve výši 186 tisíc korun. Nelegální zboží převezli do celního skladu a případem se dále zabývají.