Ctirad Vitásek

Ctirad Vitásek | foto: Policie ČR

Vyšetřování střelby v Ostravě potvrdilo, že vrah hledal plnou čekárnu

  • 69
Dosavadní vyšetřování střelby v ostravské fakultní nemocnici předběžně prokázalo, že Ctirad Vitásek ráno 10. prosince hledal čekárnu, ve které by sedělo co nejvíce lidí.

„Mohu sdělit, že se nám podařilo díky kamerovým záznamům zmapovat pohyb tohoto člověka po nemocnici a opravdu nahlížel do několika čekáren a procházel kolem několika oddělení. A zastavil se až na oddělení traumatologie.Takže z toho lze dovozovat, že jeho motiv byl takový, aby tam bylo co nejvíce lidí. Existuje taková úvaha,“ uvedl státní zástupce David Bartoš. Vitásek v čekárně traumatologické ambulance zastřelil sedm lidí, další dva zranil.

Stejně tak vyšetřovatelé znají Vitáskovu trasu po činu, kdy zamířil do Háje ve Slezsku na Opavsku za příbuznými a pak si u nedalekého Děhylova vzal život těsně předtím, než byl dopaden policisty.

Vyšetřování děsivého případu nepochybně skončí odložením věci, protože pachatel nežije, nicméně kriminalisté se snaží zjistit například střelcův motiv, případně jestli mu někdo nepomáhal.

Například stále není jasné, odkud vzal střelnou zbraň, když na ni neměl oprávnění. Stejně tak se zatím nepodařilo potvrdit, jestli střílel kvůli svému přesvědčení o těžké nemoci, což žádné lékařské vyšetření nepotvrdilo. S péčí lékařů však údajně nebyl spokojen.

„Pitva jeho těla byla už provedena, zatím však nemáme konečnou posudkovou zprávu. Řekl bych, aniž bych chtěl dělat předčasný závěr, že tímto směrem se prověřování zhruba ubírá,“ poznamenal státní zástupce, který současně upozornil, že veškeré případné závěry jsou předčasné, přičemž konec vyšetřování odhaduje za zhruba půl roku.

Bartoš konstatoval, že pokud by střelec přežil, hrozil by mu výjimečný trest, tedy dvacet až třicet let vězení. A vzhledem k počtu obětí případně i doživotí.

„Vyšetřování probíhá stejně jako u jiných násilných trestných činů, ačkoliv samozřejmě hrozné následky všichni vnímáme a těžko lze nějak pochopit počínání podezřelého,“ dodal státní zástupce.

Konec policejní pátrací akce, vrah spáchal sebevraždu

10. prosince 2019