Pacienti a personál ostravské Fakultní nemocnice, kde útočník zastřelil sedm...

Pacienti a personál ostravské Fakultní nemocnice, kde útočník zastřelil sedm lidí. (10. prosince 2019) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Kraj po nemocniční střelbě chystá změny, ohroženým lidem pošle varování

  • 6
Krajský úřad po prosincové tragické střelbě ve fakultní nemocnici přehodnocuje bezpečnostní opatření. Do nemocnic hodlá umístit takzvané chytré kamery a ohroženým lidem chce posílat pokyny na mobil.

Lidem v okruhu několika kilometrů zapípá na mobilním telefonu textová zpráva upozorňující na možná nebezpečí. Chybět nebudou ani pokyny, jak si mají dále počínat.

Takový systém připravuje vedení krajského úřadu po děsivém činu vyšinutého muže, který loni 10. prosince v ostravské fakultní nemocnici zavraždil sedm lidí a další dva zranil. Pak ujel a lidé zvláště v okolí nemocnice se obávali, jestli jim nehrozí nebezpečí.

„Určitě musíme aktualizovat bezpečnostní scénáře reakce při různých mimořádných událostech. Už existují moderní technologie, kterých můžeme využít,“ vysvětlil hejtman Ivo Vondrák.

Dodal, že brzy se kvůli tomu sejde odborný tým a už také jednal s vývojářem mobilní aplikace nazvané Záchranka.

„Lidé tuto aplikaci většinou znají jako možnost rychlého přivolání pomoci. Lze ji však také poměrně jednoduše využít k informování určité skupiny lidí,“ přiblížil hejtman.

Technicky stačí, když člověk má aplikaci staženou do svého mobilního telefonu. Poté by krizový štáb rozhodl, pro jakou cílovou skupinu je zpráva určena.

Náklady na informační systém nejsou vysoké

„Vymezí se množina lidí, kteří mají tuto zprávu dostat. Každý mobil má přesnou GPS pozici, a pokud bude mít zprovozněnou aplikaci, obdrží potřebné informace. Občané často v kritických situacích nevědí, co dělat, což může vést k chaosu a komplikacím,“ nastínil hejtman.

Zmínil také možnost, že se něco vážného stane poblíž školy: „A my jim můžeme takto dát vědět, aby nepropadali panice, že je vše zajištěno a ať jen nevycházejí z budovy.“ 

Vondrák by rád měl systém v provozu už letos. „Náklady přijdou na zhruba desítky tisíc korun měsíčně, což není nijak dramatické,“ poznamenal.

MF DNES oslovila s dotazem na užitečnost tohoto připravovaného systému zástupce policistů, záchranné služby i hasičů.

„Aktivitu krajského úřadu vnímám jako snahu o zlepšení informovanosti v případě náhlé potřeby. Je důležité si ale uvědomit, že pro spuštění hromadného informování veřejnosti z hlediska mimořádné události musí být vážný důvod,“ zmínil krajský policejní šéf Tomáš Kužel.

O chytrých kamerách se bude jednat

Mluvčí krajské záchranné služby Lukáš Humpl řekl, že v krizových situacích bývá se šířením včasných a spolehlivých zpráv obecně problém. „Takže za předpokladu, že bude během krizové situace funkční mobilní síť, tak jde podle mého soudu o možný dobrý zdroj informací,“ konstatoval.

Připojil však, že nesmí jít o jedinou možnou informační cestu. „Každý prostředek, který pomůže k šíření informací sloužících ke zvýšení bezpečnosti v regionu, je dobrý a užitečný,“ přidal se mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela s tím, že by šlo o vhodné doplnění k jinému systému varování, například k sirénám.

Kraj také chce do svých nemocnic instalovat takzvané chytré kamery s možností rozpoznání konkrétního člověka, například se zbraní v ruce, s jeho následným sledováním. Tady však hejtman očekává náročnější jednání.

„Náklady jsou poměrně vysoké, takže musíme zajistit, abychom neutratili miliony korun a pak zjistili, že systém selhává, případně datový přenos k vyhodnocení není dostatečně rychlý,“ sdělil Vondrák.

Přesto by ještě letos chtěl takový systém testovat. „Oslovil jsem i naše superpočítačové centrum, protože právě tady je zapotřebí velmi rychlý výpočetní výkon.“

Personál vycházející z fakultní nemocnice po tragické prosincové střelbě: