ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Na střední školy míří silný ročník, počet deváťáků je tento rok rekordní

  • 2
Základní školy se letos loučí s nejsilnějším ročníkem dětí a populační vlna míří na školy střední. Některé obory hlásí i pětinový nárůst počtu podaných přihlášek, jiné jsou na číslech srovnatelných s loňskem.

Nedostatek míst na středních školách podle hejtmanství nehrozí, aktuálně jsou naplněné zhruba ze dvou třetin. „V tomto školním roce navštěvuje poslední ročníky základních škol 11 491 žáků, což je o sedm set tři více než v tom loňském,“ uvedla Miroslava Chlebounová z tiskového oddělení krajského úřadu. V porovnání s předloňskem je teď deváťáků víc asi o tisícovku.

V devátých třídách jsou letos děti narozené v letech 2007 a 2008, což jsou nejsilnější ročníky od poloviny 90. let. Vůbec největší meziroční nárůst deváťáků má Frýdecko-Místecko, kde je v posledním ročníku základních škol zhruba o devět procent dětí víc než loni. Naopak nejmenší má Novojičínsko, tam je deváťáků oproti loňsku víc asi o tři procenta.

V devátých třídách je nejsilnější ročník. Středních škol je dost, říká kraj

Přihlášky ke studiu na střední školy deváťáci podávali do 1. března. Některé školy v kraji růst počtu zájemců v souvislosti s populační vlnou zaznamenaly, jiné méně. „Většinou uvádějí, že mají přibližně stejný či větší počet přihlášek než v roce 2022,“ popsala mluvčí hejtmanství Nikola Birklenová.

„Přihlášek máme více než v předchozích dvou letech. Jde o rozdíl v desítkách,“ řekl například Daniel Kašička, ředitel ostravského Gymnázia Hladnov a Jazykové školy. Gymnázium otvírá tři třídy čtyřletého studia a hlásí se na ně zhruba o sedm desítek více zájemců než loni. Velký zájem už měli o přípravné kurzy k přijímacím zkouškám.

Zájemci volí větší jistotu

Zástupce ředitele ostravské Střední školy elektrotechnické Radim Truchlý uvedl, že u maturitních oborů přišlo asi o dvacet procent přihlášek více. „Na obor mechanik elektrotechnik, kam bereme šedesát studentů a většinou se hlásí sto až sto deset zájemců, teď máme zhruba sto třicet přihlášek.“

Přibližně o 14 procent větší zájem hlásí ostravská Střední škola technická a dopravní. „Počet přihlášek bývá těsně nad pěti sty, teď jich přišlo kolem pěti set sedmdesáti,“ upřesnil ředitel Stanislav Zapletal.

Absolventi technických oborů si mohou práci vybírat, firmy se o ně perou

Porubské Gymnázium Olgy Havlové je na obvyklých číslech. „Máme standardní počet přihlášek, žádný nával vzhledem k tomu, že jde o nejsilnější ročník, nenastal,“ konstatovala ředitelka Jana Huvarová. Všimla si však změny strategie zájemců. „Nezvykle často volili kombinaci státního a soukromého gymnázia. Možná hledají větší jistotu.“

Podobný průběh přijímacího řízení jako v minulých letech očekává ředitel opavské Střední školy technické Josef Vondál.

Zájem vzrostl i o obory s výučním listem

Novojičínská Mendelova střední škola výkyv také nemá. „Možná u ekonomického lycea, kde přišlo asi o dvě desítky přihlášek více. Celkově jsme na tom ale zhruba stejně jako loni,“ řekla ředitelka Lucie Haitlová.

Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) eviduje o 11 procent více přihlášek na jednotnou přijímací zkoušku v kraji, kterou musí zvládnout každý zájemce o maturitní obor. Každý deváťák se mohl přihlásit na dva obory, a pokud volil oba maturitní, dělá zkoušku dvakrát.

Výchovní poradci na roztrhání. Chování mnoha žáků se po covidu zhoršilo

„Letos žáci podali 17 514 přihlášek, což je o 1 736 více než v roce 2022,“ podotkla mluvčí Birklenová. Dodala, že kapacity oborů středních škol všech zřizovatelů v kraji jsou plné ze 62,5 procenta.

Více deváťáků by mohlo naplnit i ty s výučním listem, které jsou nyní v průměru plné z 58 procent. „Zaznamenali jsme lehce větší zájem, zhruba o deset procent. Vyhodnocovat ale budeme, až dostaneme zápisové lístky,“ konstatoval ředitel havířovské Střední školy technických oborů Jaroslav Knopp.