(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Jaroslav Ožana, MF DNES

Nové obory v kraji lákají, uchazeče táhnou i stipendia

  • 2
Zaujaly hned po vzniku. Nové středoškolské obory se plní, už v prvním kole podávání přihlášek zabodovaly. Rodiče i žáky stále více láká zájem zaměstnavatelů. Uchazeče táhnou i stipendia.

Vzít mohou nanejvýš dvanáct žáků. Přihlášek v prvním kole přijímacího řízení přišlo patnáct, z toho deset zájemců si nově otvíraný středoškolský obor sladovník–pivovarník na Albrechtově střední škole v Českém Těšíně napsalo na první místo. 

Se zájmem se setkává i obor železničář na ostravské Střední škole technické a dopravní. Oba vznikly na popud zaměstnavatelů. 

„Obor sladovník–pivovarník s nejvyšší pravděpodobností otevřeme. Zájem je, máme patnáct přihlášek. Deset uchazečů si jej dalo na první místo, což značí silný zájem, dalších pět na místo druhé. Už máme s partnery domluvenou i praktickou výuku,“ shrnula ředitelka českotěšínské Albrechtovy střední školy Vanda Palowská zájem v prvním kole přijímacího řízení, kdy uchazeči mohli podávat přihlášky do začátku března.

Vzdělání v pivovarnickém oboru láká nejen absolventy základních škol, ale i zájemce, kteří už v oboru pracují a chtějí získat výuční list. Hlavním garantem je nošovický pivovar Radegast, jenž dlouhodobě hlásí nedostatek odborníků. Teď si je spolu s další zhruba desítkou menších pivovarů sám vychová.

„Dlouhodobě pociťujeme nedostatek volných kvalifikovaných pracovních sil v oboru sladovník a pivovarník. Moravskoslezský kraj dosud nedisponoval školou, kde by se tento obor vyučoval. Nejbližší škola je v Litovli, vzdálené přes sto kilometrů,“ komentoval Kamil Kupča, manažer lidských zdrojů pivovaru Radegast v Nošovicích.

Stejné jsou i důvody otevření tříletého oboru železničář v Ostravě. „Absolventi by v budoucnu měli doplnit nedostatkové provozní profese,“ sdělil mluvčí společnosti AWT Lukáš Kresač. Nákladní železniční cargo AWT se přímo podílelo na tvorbě školního vzdělávacího programu a v jeho provozu se budou žáci prakticky vzdělávat.

„Přihlášky máme, jednu skupinu stoprocentně otevřeme, přestože jsme obor ohlásili na poslední chvíli a na klasický nábor jsme měli podstatně kratší prostor – jen měsíc,“ uvedl ředitel Střední školy technické a dopravní v Ostravě-Vítkovicích Stanislav Zapletal. 

Dodal, že uchazeče láká už to, že obor vzešel z poptávky zaměstnavatelů. Škole přihlášku na tento obor poslalo sedmnáct uchazečů.

Gymnázia vedou, ale trend se mění

  • 9 tisíc žáků je letos v posledním ročníku základní školy a vybírá školu střední.
  • 16 vybraných studijních oborů láká uchazeče na motivační a studijní stipendia.

Zabodovala i nová gymnaziální třída ve Frýdku-Místku. „Zároveň se nově otevře třída o třiceti žácích osmiletého gymnázia ve Frýdku-Místku, protože gymnázium v ulici Cihelní obdrželo 71 přihlášek do tohoto nově nabízeného oboru vzdělání,“ doplnila Miroslava Chlebounová z tiskového oddělení krajského úřadu.

Doplnila, že přijímací řízení je v začátcích. Komplexní výsledky za celý kraj ještě nejsou k dispozici a budou známé v červnu. 

„S velkou pravděpodobností lze očekávat, že stejně jako v letech předchozích bude největší zájem směřovat na gymnázia. Zároveň věříme, že se potvrdí trend posledních let, kdy se na řemeslné a technické obory vzdělání hlásilo více žáků,“ informovala Chlebounová.

Podle ředitelů zřejmě bude pokračovat pozitivní vliv stipendijní podpory oborů. „Loni jsme měli šest zájemců, letos osm, což je navýšení o třiatřicet procent. Jde o obor, o který mají zájem jednotlivci, ale myslím, že se to slibně rozjíždí,“ říká k podporovanému oboru řezník–uzenář ředitelka Albrechtovy střední školy Vanda Palowská.

Podle Stanislava Zapletala ze SŠ technické a dopravní obecně u technických oborů zájem roste. „Začíná se měnit i nahlížení rodičů. Sami začínají tyto obory vyhledávat, protože je velká pravděpodobnost uplatnění. Měníme i nábor, snažíme se, aby se hned od začátku zapojovali zaměstnavatelé,“ uvedl Zapletal.