Štramberská trúba také patří do připravované trasy Silesianka.

Štramberská trúba také patří do připravované trasy Silesianka. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Zavřenou Trúbu obklopilo lešení. Dělníci opravují schodiště i zdivo

  • 0
Jedna z nejvyhledávanějších památek v Moravskoslezském kraji, Štramberská trúba, se opravuje. Po nedávné rekonstrukci turistického zázemí, takzvané Jaroňkovy útulny, přišla na řadu i samotná hradní věž. Štramberská radnice využívá i toho, že kvůli koronavirovým omezením je nyní zavřená.

Pětatřicetimetrovou věž, která slouží jako rozhledna, si převzali stavebníci na začátku dubna. „Původně měly hlavní práce začít až v září, kdy jsme chtěli ukončit návštěvnickou sezonu, ale nakonec se mohou dělat už nyní, protože z nařízení vlády je až do odvolání Trúba uzavřená,“ přiblížila štramberská starostka Andrea Hlávková.

Štramberská trúba je zavřená nejen kvůli koronavirovým omezením –...

Opravuje se obvodové zdivo, dřevěný vnější ochoz a schodiště rozhledny. „Některé prvky ochozu a schodiště už jsou v tak špatném stavu, že je bude nutné vyměnit celé,“ uvedla starostka.

Po skončení vládních omezení se Trúba opět otevře a opravy budou pokračovat až na podzim. Hotovo má být letos v listopadu. Celkové náklady jsou 4,5 milionu korun. „Hlavní část nákladů na opravy jde z městského rozpočtu, kromě toho jsme získali od ministerstva kultury dvouapůlmilionovou dotaci na regeneraci městské památkové zóny, ze které část půjde právě na rekonstrukci Trúby,“ řekla Hlávková.

Věž přezdívaná Trúba byla součástí hradu, jenž stál na kopci nad centrem Štramberku. Hrad postupně zchátral a na začátku 20. století byla věž přestavěna na rozhlednu.

O pár let později vyrostla u jejího úpatí turistická útulna, která byla ve dvacátých letech minulého století rozšířena do podoby, kterou jí dal malíř Bohumír Jaroněk. Po něm také nese jméno. V roce 2016 se Jaroňkova útulna dočkala rekonstrukce, při níž jí byla vrácena původní historická podoba.