Kopřivnická automobilka z ptačí perspektivy.

Kopřivnická automobilka z ptačí perspektivy. | foto: Tatra a.s.

Stávka zabrala, odboráři dceřinných firem Tatry se dohodli s vedením

  • 0
Čtvrteční hodinová výstražná stávka v kopřivnických společnostech Taforge a Tafonco, dceřiných firmách Tatry, neskončila bez odezvy. Odbory se s vedením dohodly na platové doložce. Skončily tak téměř rok trvající spory o výši platů, včetně od května vyhlášené stávkové pohotovosti.

Zatímco odboráři chtěli navýšit tarifní složku mzdy a znovu zavést rehabilitační pobyty pro zaměstnance z rizikových pracovišť, vedení se přiklánělo k posilování bonusů. A právě na této variantě se nakonec obě strany dohodly.

„Domluvili jsme se na posílení motivační složky mzdy o dvě stě korun s tím, že další navyšování bude záležet na výsledcích společnosti,“ vysvětlil předseda odborů Jaroslav Nováčik.

„Vedení firmy nám ukázalo, v jakém stavu nyní obě společnosti jsou, nakolik plní daný plán, takže posílení platů je reálné, pro zaměstnance by to mělo znamenat více peněz, než bylo v předchozím návrhu. Další navýšení může přijít podle plnění plánu i v následujícím roce.“

„Podstatou kompromisu je zvýšení mezd, které je vázáno na plnění reálně dosažitelných a udržitelných ukazatelů v oblasti kvality výroby a tržeb společností,“ sdělil mluvčí společnosti Tatra Andrej Čírtek.

„Dále získají zaměstnanci bonus závislý na výši dosažené EBITDA. Dodatek byl uzavřen na zbytek roku 2014 a pro rok 2015,“ dodal.

Ve společnostech Taforge a Tafonco v současnosti pracuje na šest stovek lidí.