Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Milicionář a světec. Podívejte se na proměny některých míst v kraji

  11:12aktualizováno  25. listopadu 4:36
Třicet let od společenských změn proměnilo Moravskoslezský kraj takřka k nepoznání. Většinou k lepšímu, někdy však proměny nebyly pozitivní. Často pak ukazují na vývoj, kudy se region ubíral. Prohlédněte si sedm takových staveb a prostranství.
Pohled z Nádražní ulice v centru Ostravy do lokality Karolina v 70. letech.

Pohled z Nádražní ulice v centru Ostravy do lokality Karolina v 70. letech. | foto: Antonín Gribovský

Útlum těžkého průmyslu, záchrana památek, odstranění četných ideologických komunistických symbolů i stavba různých hal, například obchodních center. To vše formovalo moravskoslezský region od konce socialismu na sklonku roku 1989 do dnešní podoby.

Ne vždy a všude to bylo pozitivní, zmiňme například zánik řady koupališť, stav Janských lázní na Opavsku, mnoho staveb tam, kde předtím byla louka nebo pole...Čtenáři jistě najdou další lokality, které dříve vypadaly lépe než nyní.

Ale celkově vzato, tak i přes řadu neduhů kraj oproti roku 1989 bezpochyby zkrásněl. Je nejen barevnější, ale také udržovanější a více ctí odkaz předků.

OSTRAVA: Není Karolina jako Karolina. Proměna je úplná

OSTRAVA: Pohled z Nádražní ulice do lokality Karolina v 70. letech.
OSTRAVA: Pohled z Nádražní ulice do lokality Karolina v současnosti.

Pohled z Nádražní ulice v centru Ostravy směrem do lokality Karolina je zcela jiný. Bourání někdejšího průmyslového areálu v čele s koksovnou začal už v socialistických 80. letech, po sametové revoluci tam bylo dlouho prázdné místo, které se podařilo za miliardy korun vyčistit od více než stoletého nánosu nebezpečných látek, například těžkých kovů nebo dehtu.

V roce 2006 vyhrála nizozemská developerská společnost soutěž o zastavění lukrativního místa, o dva roky později se lokalita začala zastavovat a v březnu 2012 se tam otevřelo obchodní centrum, které u části veřejnosti vyvolalo pobouření a přezdívku Fukušima. Na fotografii je však viditelná zejména administrativní část.

OSTRAVA: Milicionář zmizel neznámo kam, na náměstí se vrátil světec

OSTRAVA: Socha milicionáře na náměstí Lidových milicí.
OSTRAVA: Socha svatého Floriána na Masarykově náměstí.

Nemůže být snad lepšího dokumentu proměny doby, než je část Masarykova náměstí v centru Ostravy. V roce 1960 tam komunisté odhalili sochu milicionáře a místo přejmenovali na náměstí Lidových milicí, když předtím odstranili plastiku svatého Floriána, který tam stál od roku 1763.

Zmizel i mariánský sloup. Církevní památky komunisté zjevně neměli rádi. Záhy po sametové revoluci milicionář šel z podstavce dolů a nejspíše už ani neexistuje. A z Hrabůvky se vrátil zrestaurovaný světec. Údernou pěst dělnické třídy tak vystřídal patron hasičů, hutníků a kominíků.

Obě sochy jsou umístěny na trochu rozdílných místech, proto nelze pořídit přesné srovnávací fotografie.

OSTRAVA: Bony, chceš bony? Nyní zdraví, aukce a hypotéky

OSTRAVA: Prodejna Tuzex v Puchmajerově ulici v centru města v 80. letech.
OSTRAVA: Stejné místo v Puchmajerově ulici v centru města v současnosti.

Tuzex byl místem, který dokazoval podivnost tuzemského socialismu. Právě tam se prodávalo kvalitní zboží většinou z kapitalistických zemí, kterého se v běžné obchodní síti takřka vůbec nedostávalo. Ale korunami se tam platit nedalo, kupující musel mít buď západní měnu, nebo častěji zvláštní poukázky, takzvané bony.

Kdo chtěl například originální rifle, kvalitní elektroniku nebo vyhlášené světové lahůdky, musel zamířit právě do Tuzexu. Častým jevem pak bylo postávání veksláků před Tuzexem, kde nabízeli k prodeji bony, jinak špatně dostupné.

V Ostravě Tuzex stával v Puchmajerově ulici v sousedství katedrály. Zmizel hned s otevřením volného trhu po sametové revoluci. Nyní tam funguje studio zdravého životního stylu, aukční síň a pobočka stavební spořitelny. Fotografie také dokazují, jak moc v ulicích přibylo automobilů.

KUNÍN: Z ruiny se stal vyhledávaný turistický skvost

KUNÍN: Zámek v době, kdy hrozil jeho zánik.
KUNÍN: Barokní skvost v současnosti.

Blízko zániku byl na sklonku socialismu zámek v Kuníně nedaleko Nového Jičína. Památka z 18. století, kterou nechal vystavět hrabě Harrach a kde se několik let v tamní škole vzdělával i mladý František Palacký, řadu let chátrala.

Po 2. světové válce zámek zabavil stát, přičemž několikrát změnil využití objektu. Téměř smrtelný zásah pak znamenalo rozhodnutí v proměnu na ubytovnu zemědělského podniku.

Naštěstí po roce 1989 se podařilo zámek dostat pod správu obce a začala rozsáhlá rekonstrukce. Současně se podařilo četné pokoje vybavit dobovými předměty, hojně právě těmi, které v Kuníně už jednou byly.

HAVÍŘOV: Bolševického revolucionáře nahradilo kyvadlo

HAVÍŘOV: Socha bolševického vůdce V.I. Lenina na náměstí Vítězného února.
HAVÍŘOV: Kyvadlo jako symbol času na Náměstí republiky.

Lenin a kyvadlo. Tak by se mohla jmenovat parafráze na známou povídku Edgara Allana Poa. I v ní by někdo mohl najít prvky hororu. Bolševický revolucionář byl v centru Havířova, nejmladšího tuzemského města, odhalen 6. listopadu 1975, tedy v předvečer takzvané Velké říjnové socialistické revoluce.

Po roce 1989 se náměstí Vítězného února přejmenovalo na Náměstí Republiky a v roce 2007 se na ploše objevil Brána s kyvadlem, která  má údajně symbolizovat věčný čas. Četní Havířované však míní, že si město příliš nepomohlo. Kyvadlo se totiž často nekývalo a lokalita nezískala příliš obdivu.

Srovnávací fotky nemohou být alespoň přibližně věrné, protože Lenin stál na trochu odlišném místě, navíc plocha byla ohrazena dalšími stavbami.

NOVÝ JIČÍN: Nechat zchátrat a zbourat! Tak ne, opravíme to

NOVÝ JIČÍN: Hoblíkova ulice v 80. letech.
NOVÝ JIČÍN: Hoblíkova ulice v současnosti.

Nebýt sametové revoluce, tak město Nový Jičín by v souvislosti s plánovanou výstavbou atomové elektrárny v nedalekých Blahutovicích čekaly výrazné změny. Kvůli očekávanému výraznému nárůstu obyvatelstva se počítalo s výrazným rozšířením panelových sídlišť.

Na městskou památkovou rezervaci v čele s unikátním náměstím tehdejší budovatelé nemohli, ale už těsně za její hranicí hodlali plošně planýrovat. Většina domů v ulicích Hoblíkova, Žižkova, Marxova (nyní Msgre. Šrámka), Dolní brána a Novosady měla navěky zmizet. Místo nich by vyrostly paneláky.

Jak ukazuje fotografie z 80. let, která ukazuje začátek Hoblíkovy ulice, i v Novém Jičíně komunisté chtěli využít prověřeného postupu: lokalitu určenou k likvidaci nechat zchátrat tak, že pak už zdánlivě nebylo možné nic jiného, než objekty zdemolovat. Ale po roce 1989 se podařilo větší části ulic zachránit a zůstaly součástí historického centra.

KARVINÁ: Křivý kostel zůstal vzpomínkou za zaniklé město

KARVINÁ: Kostel svatého Petra z Alkantary na konci 80. let.
KARVINÁ: Kostel svatého Petra z Alkantary v současnosti.

Původní Karviná nestála vůbec tam, kde leží nyní. Staré město muselo v 50. letech minulého století ustoupit stále intenzivnější těžbě uhlí, nové město bylo směrováno do katastru blízké obce Fryštát. Ze staré Karvinné zůstal v podstatě jen kostel svatého Petra z Alkantary. Proč zrovna on, není známo, zvláště když blízký mnohem větší kostel musel k zemi stejně jako desítky domů, hostince, škola a mnoho dalšího.

Vlivem poddolování kostel poklesl o 37 metrů, naklonil se o sedm stupňů a hrozilo jeho zřícení. Nebýt změn po roce 1989, nejspíše by se ho komunisté nepokusili zachránit.

Jenže díky rekonstrukci v polovině 90. let a po dalších opravách v posledních letech se ze svatostánku stalo jedno z nejkurioznějších turistických míst v regionu. Podle tuzemské Knihy rekordů jde o nejšikmější kostel ve střední Evropě. Navíc se tam stále konají bohoslužby.

Autor:
  • Nejčtenější

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Násilník vší silou strkal do lidí, ženu shodil do kolejiště. Měl jsem nervy, řekl

15. dubna 2024  10:32

Jako smyslů zbavený se choval dvacetiletý muž v Ostravě. Vztekle strkal do nic netušících lidí,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čas 59:59,8. Základní hokejová poučka: O Třinci nikdy nepochybujte!

12. dubna 2024  8:57

Že jsou přestárlí? Že už nejsou tak silní? Ale kdeže. Hokejisté Třince zase utišili všechny kritiky...

Pardubice - Třinec 1:2. Obhájci se vezou na vítězné vlně, znovu zářil Kacetl

16. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:35

Třinečtí hokejisté navázali na povedené výsledky z posledních zápasů a úspěšně vstoupili i do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Beskydech jsou místa, kam turisté nesmějí. Přibyly pulčínské ledopády

14. dubna 2024  14:34

Do některých přírodních rezervací v Beskydech není vstup mimo turistické stezky povolen. Zákaz...

Ploty, vytrhané podlahy i hádky. Boj mezi strojírenskými firmami se vyostřil

19. dubna 2024  16:06

Jako prokleté musí připadat dlouholetým zaměstnancům někdejšího vítkovického závodu 6 tamní haly...

Šéf zlodějů soch z parku v Karviné dostal podmínku, ostatní s odvoláním neuspěli

19. dubna 2024  12:48

Jeden značně mírnější trest, všechny další rozsudky potvrzené. Tak skončilo u Krajského soudu v...

Bez kyvadla i méně automobilů. Havířov a Odry řeší vzhled svých náměstí

19. dubna 2024  9:29

Až do poloviny května mohou obyvatelé Havířova vytvořit a zaslat svou představu o tom, jak by mělo...

Ostravský trenér Choleva: Když se Opava cítí komfortně, hraje se s ní těžce

19. dubna 2024  9:26

Zaplněné hlediště, byť ne do posledního místa. Bouřlivá atmosféra. Dunění bubnů obou fanouškovských...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...