Srnce z bazénu v Ostravě lovili hasiči. | foto: HZS

Hasiči lovili v Ostravě srnce ze zahradního bazénu smyčkou na psy

  • 1
Zchladit se do venkovního bazénu u rodinného domu ve Slezské Ostravě si při současných vedrech zřejmě odskočil statný srnec. Ven se dostal za pomoci hasičů, kteří ho ulovili do smyčky na psy.

„Zvířete si všimli majitelé přilehlého domku, když se ráno chystali na tradiční rekreační plavání. Nebylo zraněné a vzhledem k síle jeho temp a brázdění vodní hladiny v bazénu o rozměrech 8 x 4 metry nebylo dlouho. Zřejmě až brzo ráno přeskočilo více než metrový plot a překvapivě žuchnulo do hluboké vody místo do zelené trávy,“ uvedl Kůdela.

Což podle něj glosoval i velitel zásahu: „Plaval tam krásně jako kůň.“ Hasiči na zachycení srnce použili odchytovou smyčku na psy a k místu finálního výlovu jej naháněli nejrůznějšími dlouhými nástroji a tyčemi. „Nechtěl se vzdát bez boje. Syčel a chrčel na ně,“ doplnil mluvčí.

Po úspěšném navlečení oprátky jej rychle a opatrně vytáhli na břeh a svázali mu nohy. Pak zvíře odnesli do nedalekého lesa, kde ho rozvázali a vypustili. Záchrana zabrala hasičům pouhých sedm minut. „Určitě nebyl nijak zraněn, pelášil jako divý,“ sdělil jeden z jeho zachránců v modrém.

Měsíc zajímavých záchran na území okresu Ostrava-město zahájili v červnu klimkovičtí dobrovolní hasiči, kteří z místního koupaliště vylovili v noci několik divokých kachniček.

„O tři dny později se už hasiči z přívozské stanice postarali v Michálkovicích o užovku červenou, v polovině července o sovu, která vylekala majitelku rodinného domku v Porubě ze zaskleného krbu a před pár dny vytáhli ve Slezské Ostravě ze čtyřmetrové hloubky betonových skruží „bezpachově“ - tedy ve zdravotních rukavicích a prostěradle - dvě srnčata,“ doplnil Kůdela.