Autům, která nemají náklad překrytý plachtou, vyhláška zakazuje vjet do Orlové. Ilustrační foto

Autům, která nemají náklad překrytý plachtou, vyhláška zakazuje vjet do Orlové. Ilustrační foto | foto: Jan Záleský, iDNES.cz

Sporná vyhláška vyhání z Orlové náklaďáky bez plachty

  • 1
Nová vyhláška v Orlové zakazuje vozit přes město sypký materiál bez zakrytí. Auta má kontrolovat i městská policie. Podle Ministerstva dopravy ČR je vyhláška na první pohled problematická.

Obyvatelé se radují. Konečně! Řidiči, kteří přes město vozili sypký materiál, trousili po cestě prach a znečišťovali okolí, se musí polepšit.

Město letos v říjnu vydalo vyhlášku, ve které se píše, že řidič je při jízdě v obci povinen přepravovat sypký materiál v uzavřeném nákladovém prostoru nebo jiným vhodným způsobem bránit úletům prachu z přepravovaného nákladu, zejména plachtou. Kontrolou dodržování této vyhlášky je pověřena městská policie.

Orlová nechce tolerovat znečištovatele

"Orlová chce zvýšit kvalitu životního prostředí, které obklopuje obyvatele města a má přímý dopad na jejich fyzické i duševní zdraví," uvádí tisková mluvčí Nataša Cibulková s tím, že donekonečna znečišťovatele tolerovat nebudou.

Sporná vyhláška

Řidič je při jízdě v obci povinen přepravovat sypký materiál v uzavřeném nákladovém prostoru nebo musí jiným vhodným způsobem bránit úletům prachu z přepravovaného nákladu, zejména plachtou. Kontrolou dodržování této vyhlášky je pověřena městská policie.

"To byste nevěřili, kolik jsme měli prachu na oknech," říká Jiří Bobrek z Orlové, "auta jezdila bez plachty, prach lítal na všechny strany. Lidé byli nešťastní. Ale teď se to snad zlepší s pomocí městské policie," doufá Bobrek.

Možná předčasně. Tiskové oddělení Ministerstva dopravy ČR říká, že vyhláška pravděpodobně není v souladu se zákony České republiky. "Nechali jsme ji posoudit právním oddělením. Úplný rozbor ještě nemáme, nicméně na první pohled je problematická," potvrzuje Martin Novák z tiskového odboru ministerstva dopravy.

Strážníci auto bez plachty zastavit nesmí

Kde je problém? V městské policii. Orlová vyhláškou rozšířila pravomoce kontroly aut i na strážníky městské policie. "Řidiče, kteří nebudou dodržovat to, co mají, může díky vyhlášce kontrolovat nejen státní, ale i městská policie, která je neustále v ulicích," sděluje Nataša Cibulková.

Jenomže strážníci nemůžou zastavit auto, které nemá plachtu nebo jinak zakrytý náklad. "Můžeme to udělat jen v případě, že se řidič dopustí dopravního přestupku. Třeba má děravou plachtu, padá mu popel z auta a za ním je dým jak hrom," doplňuje velitel Městské policie v Orlové Rostislav Szczurek. Auto bez plachty může zastavit jedině státní policie.

Podle ministerstva ale město nemůže vyhláškou zvyšovat pravomoce strážníků. "Právníci se na to znovu podívají. U té městské policie to nebude úplně v pořádku," dodává jednoznačně Novák z ministerstva dopravy.