Socha zpěvačky Věry Špinarové v centru Ostravy se stala předmětem mnoha...

Socha zpěvačky Věry Špinarové v centru Ostravy se stala předmětem mnoha vášnivých debat. | foto: Josef Gabzdyl, iDNES.cz

Socha zpěvačky Špinarové míří do aukce, nabízet se bude za statisíce

  • 42
Kritizovanou sochu Věry Špinarové umístěnou v Husově sadu v centru Ostravy městský obvod zřejmě na jaře prodá v aukci. Za dílo od Davida Moješčíka by chtěl minimálně pořizovací náklady, které činily téměř 700 tisíc korun.

Do budoucna chce obvod změnit postup při umisťování uměleckých děl do veřejného prostoru. Zakázky by se měly přidělovat na základě odborných soutěží, nikoliv konkrétním autorům. Více by se měla do diskusí s odborníky zapojit i veřejnost. Novinářům to řekl radní centrální městské části Lukáš Jansa (Piráti).

Socha populární zpěvačky, která vznikla ještě za minulého vedení radnice, měla řadu kritiků. Výrazně se proti ztvárnění umělkyně ohradil i její syn Adam Pavlík.

„Podařilo se nám zhruba po roce uzavřít smlouvu na prodej sochy, protože s panem Moješčíkem jsme zhruba půl roku diskutovali jednotlivé podmínky prodeje,“ uvedl Jansa. 

Podle něj autor třeba nechtěl, aby socha byla používána k marketingovým účelům a nakonec vybral i aukční síň z předložených návrhů.

Obvod by podle radního chtěl z prodeje sochy získat zpět náklady 680 tisíc korun na vznik a instalaci díla. Minimálně za tuto cenu by tak sochu chtěl prodat, což by se mělo promítnout do vyvolávací ceny. 

O podmínkách prodeje obvod jedná s aukční síní. „Byli bychom rádi, kdyby aukce proběhla v průběhu jarní aukční sezony,“ uvedl Jansa. Kdyby se dílo nepodařilo prodat napoprvé, obvod by je zřejmě k prodeji nabídl znovu s upravenou cenou.

Socha Janáčka zatím zůstane na svém místě

Druhá Moješčíkovo dílo, socha skladatele Leoše Janáčka, zatím zůstane na Jiráskově náměstí. Podle Jansy se obvod s autorem shoduje, že by si socha zasloužila lepší umístění, v úvahu přichází například Městská nemocnice Ostrava, kde skladatel zemřel.

Obvod ale nechce sochu přemisťovat, než bude jasné, jak takzvaný Kuří rynek bude v budoucnu vypadat.

Změnu přístupu k novým dílům už podle Jansy obvod uplatňuje v případě Památníku válečných veteránů, který má být v parku Čs. letců. Vyhlášena byla architektonická soutěž, ale napoprvé se nepodařilo najít odpovídající návrh. Soutěž se proto opakuje.

Věru Špinarovou v březnu 2017 postihla zástava srdce při koncertu v Čáslavi. Převezena byla do pražské motolské nemocnice, kde zemřela. Socha byla v Husově sadu umístěna v roce 2018, veřejnost k její podobě byla převážně kritická.

,