ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Postavit, nebo zamítnout? O spalovně v Ostravě se bude debatovat v září

  • 20
Poslední možnost říct svůj názor k plánované stavbě spalovny CENNZO, kterou chce v Ostravě vybudovat společnost SUEZ Využití zdrojů, budou mít občané i zástupci firem a spolků 2. září. Studie posouzení vlivu stavby na životní prostředí EIA se bude projednávat od 15 hodin ve velkém sále Domu techniky na Mariánském náměstí.

Veřejné projednávání této věci se už jednou uskutečnilo, společnost SUEZ Využití zdrojů ale dostala za úkol studii přepracovat a doplnit.

Proti studii se postavili obyvatelé Mariánských Hor i dalších ostravských obvodů, se stavbou nesouhlasil ani ostravský magistrát.

Přepracovanou studii už společnost SUEZ zveřejnila, na odporu proti stavbě to ale zřejmě nic nezmění.

K protestujícím se navíc svým vyjádřením přidali i zástupci krajského úřadu, který dříve se stavbou souhlasil. Vadí jim, že navrhovaná kapacita převyšuje množství nebezpečného odpadu vyprodukovaného v kraji, což by mohlo znamenat, že by se v Ostravě mohl likvidovat nebezpečný odpad i z jiných regionů. 

Společnost SUEZ v nové studii sice kapacitu spalovny snížila, podle mluvčího organizace Arnika Jiřího Káni je to ale jen „optické“ opatření.

„Společnost SUEZ Využití zdrojů sice doplnila dokumentaci EIA k záměru CENNZO Ostrava o více informací, ve skutečnosti však nezodpověděla řadu otázek, reagovala jen na minimum podstatných připomínek a pouze si hrála s čísly,“ tvrdí mluvčí Arniky.

„Například snížila množství spáleného odpadu za rok z 20 na 15 tisíc tun, počítá však s instalací kotlů původní velikosti,“ podotkl.

Přesnější parametry později

S tím ale nesouhlasí Petr Špičák, technický ředitel společnosti SUEZ Využití zdrojů.„To tvrzení není pravdivé, se snížením kapacity plánované spalovny se sníží i kapacita kotlů. K přesnějším parametrům dojdeme až v dalších etapách projektové přípravy, nepůjde o kotle původně navrhované velikosti,“ řekl ředitel.

Nižší kapacita navíc může podle zástupců firmy v budoucnosti kraji chybět. „Současná kapacita je nedostatečná, dostáváme se do stavu, kdy budeme muset odmítat nabídky, navýšení je proto potřebné,“ reagovala Kateřina Kodadová, mluvčí společnosti SUEZ Využití zdrojů.