(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Čeká nás nejhorší rok za poslední desítky let, říká odborník o spalničkách

  • 227
Na Ostravsku se od ledna šíří virus spalniček. Epidemii se nedaří zastavit. „Onemocnět mohou ještě desítky lidí,“ míní epidemiolog Rastislav Maďar.

Téměř denně přibývají v Moravskoslezském kraji pacienti se spalničkami, kteří musejí být hospitalizovaní na některém ze tří infekčních oddělení: v Ostravě, Opavě či Havířově.

Nejvíc jich léčí Fakultní nemocnice Ostrava. „Naší klinikou s šestapadesáti lůžky letos prošlo přes třicet pacientů se spalničkami, ráno tu leželi tři,“ říká mluvčí nemocnice Naďa Chattová.

Přibývá i lidí, kteří se setkali s nemocným, neměli protilátky, a proto jim lékaři nařídili domácí karanténu. Už jich je přes 200.

Potíže mají i zdravotníci. Kvůli tomu Vítkovická nemocnice zakázala návštěvy pacientů v pavilonu G, kde onemocněly dvě zdravotní sestry a dalších pět je v karanténě.

A odborníci na infekční nemoci nemají pro obyvatele kraje dobré zprávy. Předpokládají, že epidemii spalniček se ani přes velké úsilí hygieniků a ochranná opatření zatím nepodaří zastavit. Nemocných má naopak výrazně přibýt.

Spalničky se v Česku díky očkování několik desetiletí téměř nevyskytovaly. Nebo jen ojediněle, když někdo virus dovezl z ciziny. S poklesem proočkovanosti a rozvojem cestování se ale nákaza znovu snadněji šíří i u nás. Letos za dva měsíce onemocnělo v zemi tolik lidí jako za celý loňský rok. V kraji už je téměř pět desítek nemocných, ale další přibudou. Předpokládám, že jich budou ještě nejméně desítky. Pokud jde o šíření spalniček, bude to zřejmě nejhorší rok za poslední desítky let,“ nastínil Rastislav Maďar, vedoucí Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity.

Nemoc může letos zasáhnout i více než tisíc lidí

Skepsi ostravského epidemiologa, který se specializuje na problematiku očkování, sdílí také Roman Prymula, náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči a předseda České vakcinologické společnosti Jana Evangelisty Purkyně. 

Ten nedávno odhadl, že nákaza letos může v celé zemi zasáhnout až tisíc lidí. Ale podle dalších odborníků je i tento odhad spíše optimistický vzhledem k tomu, jak rychle počet nakažených narůstá. Je teprve začátek března a v Česku už onemocnělo 261 lidí, takže za celý rok jich může být více než tisíc.

„V kraji jsme v pátek měli 40 laboratorně potvrzených případů spalniček a v pondělí už 49. Nestačíme počítat,“ líčí ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice v Ostravě Irena Martinková s tím, že u dalších pacientů s příznaky čekají na výsledky testů.

Většina jich je z Ostravy, jen šest je z Frýdecko-Místecka, Bruntálska a nově i Opavska a Karvinska.

V žebříčku absolutních čísel se tak Moravskoslezský kraj vyhoupl na druhé místo za Prahu, kde je 96 nemocných. Pardubicko hlásí 40, Plzeňsko 32 a Hradec Králové 30.

Hygienici nesrovnávají kraje podle absolutních čísel, ale podle přepočtu na množství obyvatel, v tomto ohledu lidnatý Moravskoslezský kraj zaujímá až čtvrté pořadí.

Odborníci přesto varují, že je nejvyšší čas se proti spalničkám chránit očkováním. Ve světě na tuto nemoc umírá přes sto tisíc dětí ročně.

Nemocnice v kraji už testovaly množství protilátek u více než dvou tisíc svých zaměstnanců. Zjistily, že asi čtvrtina potřebuje vakcínu, protože imunita u nich vyvanula.

„Očkovat by se měli nechat především lidé ve věku od 30 do 50 let,“ doporučuje lékařka Hana Ševčíková, která očkuje na Hornické poliklinice v Ostravě.

„Registrujeme zvýšený zájem veřejnosti o vakcínu proti spalničkám. Jen do naší pobočky zatím přišlo nebo se objednalo asi 25 lidí,“ podotkla s tím, že test na protilátky stojí 700 korun a vakcína také tolik.