Policejní specialisté na vraždu pracují na místě hrůzného činu v Raškovicích.

Policejní specialisté na vraždu pracují na místě hrůzného činu v Raškovicích. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Soud uvalil na střelce z Raškovic vazbu, rozhodovalo se na psychiatrii

  • 23
Okresní soud ve Frýdku-Místku rozhodl o vzetí do vazby 31letého Ondřeje D., který v pondělí v Raškovicích zavraždil 17letou dívku a jejího 74letého dědečka. Nerozhodovalo se však v soudní síni, ale v Psychiatrické léčebně v Opavě, kam se dostal po středečním zhoršení zdravotního stavu.

"U obviněného lze předpokládat vysoký trest a hrozí maření vyšetřování," řekl místopředseda frýdecko-místeckého soudu pro trestní věci Petr Novák. 

O vazbě bylo rozhodnuto kvůli předpokládané výši trestu a obavy z maření vyšetřování. Pachateli hrozí vězení 15 až 20 let, případně mimořádný trest, což je 21 až 30 let odnětí svobody, výjimečně doživotí.

Raškovická tragédie

Už při výslechu na policii v úterý muž zkolaboval. Byla přivolána sanitka s lékařem. "Jeho psychický stav není dobrý," připustil na středeční tiskové konferenci moravskoslezský policejní šéf Tomáš Kužel.

To se potvrdilo hned ve středu ve večerních hodinách, kdy musel být převezen do Psychiatrické léčebny v Opavě a vůbec nebylo jisté, kdy se o vazbě bude rozhodovat.

Z Opavy do Brna? Je to možné

Ve čtvrtek se zdravotní stav obviněného zlepšil, ale eskorta nebyla možná. Proto soudkyně vyjela z Frýdku-Místku do Opavy.

"Nyní předpokládáme, že až to bude možné, tak hospitalizace bude v Opavě ukončena a obviněný bude přemístěn do vazební věznice asi v Brně, a to už v rámci vězeňské nemocnice," vysvětlil Novák.

Muž zaútočil v podbeskydské obci v pondělí zhruba v půl páté. Nejprve začal střílet po 17leté Denise, se kterou měl údajné velmi blízký vztah a dívku prý vyučoval angličtinu. Když se schovala do domu, nejprve z pistole střílel přes okna, ale pak také vnikl dovnitř.

Moravskoslezský policejní ředitel Tomáš Kužel k raškovickému masakru

6. listopadu 2013

Tam nejprve zastřelil 74letého dědu dívky, poté několikrát zasáhl 71letou babičku, která nyní bojuje v ostravské fakultní nemocnici o život. Nakonec usmrtil i Denisu. Ušetřil jen její 46letou matku.

Pak utekl a asi po půlhodině ho dopadla zásahová jednotka. Měl ještě u sebe jednu zbraň a dva náboje. Při prohlídce jeho domu v Petřvaldě na Novojičínsku kriminalisté objevili dalších šest zbraní, například samonabíjecí brokovnici, a a šest tisíc nábojů (více čtěte zde).