Nebudu pít a nosit zbraň, smlouval se soudem o propuštění Ďuričko

  • 20
Okresní soud v Karviné odročil jednání o podmínečném propuštění Bohumíra Ďurička z vězení. Ďuričko v říjnu 2008 na křtu knihy Jiřího Paroubka zastřelil Václava Kočku mladšího, syna známého pořadatele matějských poutí a tehdejšího sponzora ČSSD. Za vraždu dostal 12,5 roku a odseděl si dvě třetiny trestu.

Soud jednání po přibližně třech hodinách odročil na čtvrtek 13. dubna, kdy chce číst listinné důkazy, možná padne i rozsudek.

Třiašedesátiletý bývalý hoteliér Ďuričko řekl soudu, že se polepšil a opakování jeho počínání před devíti lety nehrozí. „Před soud předstupuji s pokorou, za svůj čin jsem byl spravedlivě odsouzen. Věřím, že mi bude trest změněn na alternativní,“ uvedl.

Slíbil, že po případném propuštění se bude věnovat nezletilým dcerám a pokračovat v literární tvorbě (ve vězení napsal několik knih - pozn. red.). Vzhledem ke svému vyměřenému starobnímu důchodu zhruba 21 tisíc korun ani nehrozí jeho existenční potíže. „Hodlám se zdržet pití alkoholu a nebudu u sebe nosit zbraň,“ slíbil Ďuričko.

Rodina zavražděného s propuštěním nesouhlasí

Řekl, že tehdejší tragická událost změnila život mnoha lidem a on by nyní chtěl vše odčinit.

Líčení byli přítomni i někteří pozůstalí po zavražděném Kočkovi, jeho otec však nikoliv. Když Ďuričko vypovídal, kroutili hlavami na znamení nesouhlasu s jeho slovy o polepšení.

Pracovnice probační a mediační služby Jana Tkáčová uvedla, že jejich stanovisko je doporučující, a to současně se stanovením přísných podmínek. Její kolega upřesnil, že Ďuričko by neměl pít alkohol a užívat jiné návykové látky, což musí umožnit kdykoliv prověřit. Mediační a probační služba také navrhuje zákaz nošení zbraně a měl by se vyvarovat kontaktu s pozůstalými.

„On toho činu lituje proto, že se sedí“

Také vychovatel z karvinské věznice Ďurička chválil. Ačkoliv nejprve se zrovna vzorně nechoval. „Zpočátku nespolupracoval, nedařilo se mu adaptovat se na vězeňské prostředí, ale to se někdy v roce 2011 změnilo a chová se příkladně,“ zmínil i fakt, že Ďuričko byl přeřazen z věznice se zvýšenou ostrahou do o dva stupně mírnějšího typu zařízení s dozorem. Získal také šest kázeňských pochval.

Jako poslední v pondělí vypovídala psycholožka, která se věnovala rodině pozůstalých po Václavu Kočkovi. „Rodina s činem srovnaná zdaleka není a v případě propuštění pana Ďuričky by se necítila bezpečně. Omluvný dopis, který od něj pozůstalí dostali teprve před nedávnem, považují za účelový a neupřímný. Rodina nesouhlasí s podmínečným propuštěním i proto, že se domnívá, že pan Ďurička vinu nepřijal,“ řekla.

To při pondělním líčení potvrdil i bratr Václava Kočky Jan. „On toho činu lituje proto, že sedí. Ale nelituje toho proto, že mi popravil bráchu,“ řekl. Soud bude znovu jednat příští čtvrtek.

Ďuričko se hádal s Kočkou starším, kdo má u sebe více peněz

Bohumír Ďuričko zastřelil Václava Kočku mladšího 9. října 2008 v pražském baru Monarch po křtu knihy Jiřího Paroubka Evropa a svět očima sociálního demokrata. Opilý Ďuričko se s Václavem Kočkou starším dohadovali, kdo má u sebe více peněz na hotovosti. Kočkův syn pak přišel za Ďuričkem a dohadoval se s ním, že nemá být na jeho otce drzý.

Nakonec Kočka Ďuričku udeřil, ten od pasu vytáhl legálně drženou pistoli a Kočku třemi ranami zastřelil. U soudu pak uváděl, že byl napaden a jen se bránil. Kromě trestu vězení musel Ďuričko vyplatit pozůstalým 700 tisíc korun.

,