(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Tunisan má podmínku za týrání české manželky. Vadilo mu, že není muslimka

  • 114
Dvouletou podmínku dostal u Okresního soudu v Ostravě Tunisan, který několik let týral a ponižoval svou českou manželku. Vadilo mu, že není muslimka, nevaří tradiční arabská jídla i to, jak se obléká. Zakazoval jí také kontakt s přáteli.

Muž u soudu vše přiznal. Uvedl, že se k manželce chce vrátit. Žena na to řekla, že je ochotna dát mu ještě šanci, pokud se změní.

Senát okresního soudu mladého cizince uznal vinným z týrání osoby žijící ve společné domácnosti. Rozsudek je pravomocný. Obžalovaný i státní zástupkyně se vzdali práva na odvolání.

Dvojice se seznámila v roce 2013, když žena trávila v Tunisu dovolenou s dcerou z prvního manželství. Po čtyřech dnech pobytu se s obžalovaným sblížila. „Zamilovala jsem se,“ řekla žena při výpovědi policistům.

Po návratu si s mužem psala a komunikovala přes Skype. Během tří měsíců si domluvili svatbu a krátce na to se v Tunisu vzali.

„O islámské kultuře jsem neměla žádné informace. S rodinou manžela jsem se potkala poprvé na svatbě,“ uvedla žena.

Zakazoval ženě nosit sukně i legíny

Díky sňatku Tunisan získal české občanství a přestěhoval se do Ostravy. Krátce po jeho příjezdu ale začala mít dvojice problémy.

„Nelíbilo se mu tady. Stěžoval si na zimu, na nízký plat,“ řekla žena. Podle ní jejímu manželovi začalo také vadit, že není muslimka a nevaří arabská jídla. Zakazoval jí nosit krátké sukně, legíny i kalhoty. 

Své požadavky pak vynucoval násilím. Ženu podle obžaloby bil pěstmi a často do míst, která nechtěl, aby měla na veřejnosti obnažená. Pro něj nepřípustné oblečení jí navíc schovával.

Několikrát vzal podle spisu do ruky nůž a vyhrožoval, že ji i sebe zabije. Také tvrdil, že se i se synem, který se páru narodil, odstěhuje zpět do Tunisu.

Nejagresivnější byl podle obžaloby v době muslimského svátku ramadánu. Letos v červnu vše vyvrcholilo konfliktem, po kterém žena zavolala policii. Souzený Tunisan byl od té doby ve vazbě.

Během vyšetřování muž odmítal, že by manželku napadal či ji ohrožoval nožem. Dnes u soudu ale vše přiznal. Uvedl však, že jej manželka provokovala.

„Umí na mě být zlá i hodná,“ řekl. A zmínil, že k rodině se chce vrátit. „Chtěl bych mít další dítě,“ řekl.

„I když všichni říkají, že se nezmění, ráda bych mu dala druhou šanci,“ dodala k tomu jeho žena.

,