Ženu zabilo dvojí bodnutí do třísel, verzi o sebevraždě soud neuvěřil

  • 8
Krajský soud v Ostravě poslal na osm a půl roku do vězení Martina Chovance za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti. Muž podle rozsudku po hádce loni v červnu zasadil družce smrtelné rány nožem do třísla. On však tuto verzi rozporoval s tím, že žena spáchala sebevraždu.

Padesátiletému muži hrozil trest v rozmezí od osmi do šestnácti let vězení. Souzen totiž není za vraždu, ale za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti.

„Jeho prvotním záměrem nebylo podle našeho názoru ženu usmrtit. To by vedl rány jinam na tělo, než do třísel,“ vysvětlil státní zástupce.

Obžaloba žádala devítiletý trest, po rozsudku si státní zástupce vzal lhůtu pro odvolání. Naopak obhajoba považovala za spravedlivé zproštění, ostatně Chovanec si hned po vynesení rozsudku podal odvolání. Případem se tak bude zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Soudce vysvětlil, že senát nemá o vině obžalovaného pochybnosti. Verzi o sebevraždě neuvěřil.

„Aby se někdo bodl šroubovákem do třísla přes oděv, zasáhl tepnu, masivně krvácel a ještě stačil šroubovák někam schovat, to je na 99,9 procent nepravděpodobné,“ konstatoval soudce. Obžaloba také zmiňovala, že podle svědků žena takřka nevycházela ven, protože se bála covidu, takže zjevně neměla sebevražedné myšlenky.

Mírov nebo Valdice nejsou zapotřebí

Na druhou stranu si soudní senát nemyslí, že by Chovanec byl nebezpečnou osobou, i proto ho posílá do věznice s ostrahou, byť vzhledem k trestu by mohl určit i přísnější režim. 

„Jenže jeho čin souvisel jen se spory s poškozenou ženou, není společensky nebezpečný, takže Mírov nebo Valdice nejsou zapotřebí,“ podotkl soudce.

Chovanec jakoukoliv vinu odmítá. „Kdybych to chtěl udělat a zabít ji, tak jsem měl hodně příležitostí,“ prohlásil při závěrečném slovu. Jeho obhájce pak zejména poukazoval na to, že se nenašla smrtící zbraň, přičemž obžalovaný ji neměl kdy schovat.

Jejich světem byl alkohol

Podle státního zástupce Chovanec 64letou ženu v jednom z domů na Divadelní ulici v Rýmařově na Bruntálsku nejprve několikrát udeřil a když ležela na zemi, zasadil jí dvě rány nožem do třísel. Jedna z nich přeťala stehenní tepnu. Žena tak neměla šanci přežít.

Muž byl na místě činu opilý, policisté mu naměřili 3,2 promile. Družka měla dokonce 3,8 promile. Se ženou předtím podle jeho výpovědi měli vypít dvě dvoulitrové PET lahve vína. On nepracoval, ona pobírala starobní důchod a ještě dělala účetnictví. Současně však dlužila statisíce korun.

Žili u něj v bytě, který však byl zdevastovaný. „Byla to totální destrukce, středobodem jejich života byl alkohol,“ uváděla obžaloba.

,