Ondřeje Dlouhého, který 4. listopadu 2013 zastřelil svou žákyni a jejího...

Ondřeje Dlouhého, který 4. listopadu 2013 zastřelil svou žákyni a jejího dědečka, přivedla k jednání soudu eskorta. Od útoku je ve vazbě. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Kantor zavraždil dívku dvěma výstřely před očima matky. U soudu lituje

  • 83
Krajský soud v Ostravě začal rozplétat pozadí dvojnásobné vraždy z loňského listopadu, kdy podle obžaloby učitel střední školy zastřelil v Raškovicích na Frýdecko-Místecku svou žákyni i jejího dědečka a vážně poranil také jeho manželku.

„Přiznávám vinu a svého chování lituji,“ řekl před krajským soudem v Ostravě při zahájení líčení kvůli vraždě sedmnáctileté Denisy, studentky střední školy ve Frýdku-Místku, Ondřej Dlouhý.

To byla prakticky jeho jediná slova před soudem, odmítl totiž vypovídat.

Ondřeje Dlouhého obžaloba viní z toho, že 4. listopadu 2013 zastřelil v Raškovicích svou žákyni a jejího dědečka.

Státní zástupce jej viní z vraždy a porušení osobní svobody za to, že na začátku listopadu loňského roku vtrhl do rodinného domu v Raškovicích, kde bydlela jeho žačka ze střední školy.

Tam podle spisu postupně zastřelil jejího dědečka, těžce zranil babičku, která se z následků zranění dodnes nevzpamatovala a nakonec zastřelil i samotnou dívku. Před očima vlastní matky.

Kvůli tomu, že Dlouhý odmítl před soudem vypovídat, pozadí spletitého případu objasňoval státní zástupce Vít Legerský.

„Mezi obžalovaným a obětí vznikl v průběhu září loňského roku citový vztah, který ale dívka po čase ukončila,“ popsal státní zástupce začátek případu.

Zástupce: K vraždě vedl rozchod s dívkou

Ondřej Dlouhý nastoupil jako učitel na střední školu ve Frýdku-Místku na začátku září loňského roku. Svou budoucí oběť přímo neučil, podle dřívější výpovědi s ní přišel do styku jen při jedné hodině doučovacího kroužku angličtiny. I tak se ale seznámili.

„Vznikl mezi nimi vztah, kdy si vzájemně sdělovali důvěrné informace o sobě, o svých rodinách a podobně, líbali se, ale k pohlavnímu styku zřejmě nedošlo,“ řekl státní zástupce.

„Pak se dívka chtěla se svým učitelem rozejít a ten to neunesl,“ dodal.

Co přesně se v Raškovicích 4. listopadu stalo, vyplývá jen z informací státního zástupce a z výpovědí, které policisté zaznamenali v přípravném řízení.

Ondřej Dlouhý nechtěl z počátku vypovídat, o svém činu začal hovořit až v dubnu letošního roku. „Po příjezdu do Raškovic, kdy za ním přijela i jeho manželka, se rozhodl odjet domů,“ popisoval kritické odpoledne státní zástupce.

„Při průjezdu okolo rodinného domu obětí ale uviděl za plotem stát svou oběť, vyskočil z automobilu a zpoza plotu na ni vystřelil. Minul a následně začal střílet do oken domu, do něhož následně vniknul,“ dodal Vít Legerský.

V domě, v němž žily dvě rodiny, podle spisu nejprve střelil do hlavy dědečka sedmnáctileté Denisy, následně i její babičku. Muž podlehl zraněním na místě, žena bojovala dlouho o život v nemocnici, trvalé následky má dodnes.

Pak vyšel Dlouhý do patra, kde se jeho žačka skrývala společně s matkou za dveřmi ložnice. „Ty jsi mi zničila život, já ti ho zničím taky,“ prohlásil tehdy podle obžaloby.

„Dveře se snažily zabarikádovat, přisunuly k nim i skříň. Obžalovaný ale vystřelil skrz zavřené dveře a trefil dívku do čelisti. Pak dveře rozrazil, přišel k ležícímu tělu, kopl do něj a vypálil ještě jednu ránu do hlavy,“ dodal státní zástupce s tím, že v pokoji byla po celou dobu také matka zastřelené dívky.

Po útoku, při němž střelec použil tři legálně držené zbraně a vystřílel okolo stovky nábojů, utekl muž z domu a přivolaní policisté jej zadrželi na nedaleké autobusové zastávce.

Zbraně měl Ondřej Dlouhý doma proto, že se podle zástupce „obával rozpadu společenského zřízení a na svou obranu“.

Obhájkyně: Nebyla to vražda, šlo o zabití

„Nesouhlasím s obžalobou státního zástupce, že by se můj klient dopustil zločinu vraždy, jednání bych posoudila spíše jako trestný čin zabití,“ řekla obhájkyně Ondřeje Dlouhého Irena Křivánková.

„Můj klient totiž v době střelby jednal v takzvaném omluvitelném hnutí mysli, silném rozrušení ze strachu z vlastní sociální smrtí, který byl vyvolán jednáním poškozené,“ dodala s tím, že dívka měla svému učiteli vyhrožovat zveřejněním jeho vztahu jak ve škole, tak jeho oznámením manželce. 

„To, v důsledku kombinované smíšené poruchy osobnosti, která byla u obžalovaného zjištěna, a rozrušení, kdy pro něj skončil život, vedlo ke značnému zúžení vědomí obžalovaného a k nemožnosti správně vyhodnotit situaci. Podle znalce měl tunelové prožívání, kterým trpěl už před samotným skutkem,“ dokončila obhájkyně.

Podle státního zástupce hrozí Ondřeji Dlouhému trest od 15 do 20 let.