Hnutí sociálně slabých získalo v Karlově Studánce jednoho zastupitele - Ludvíka...

Hnutí sociálně slabých získalo v Karlově Studánce jednoho zastupitele - Ludvíka Zifčáka - bývalého agenta StB a nájemce hotelu Džbán, kde žijí i někteří další voliči hnutí. | foto: Josef Gabzdyl, iDNES.cz

Volby v Karlově Studánce jsou platné, rozhodl soud. Zifčák neuspěl

  • 13
Krajský soud v Ostravě ve čtvrtek projednával platnost voleb v Karlově Studánce na Bruntálsku. V prvním jednání rozhodl, že starostka z voličských seznamů neoprávněně vyškrtla jednoho z celkem 26 vyškrtnutých lidí. Poté však senát smetl ze stolu žalobu na zneplatnění voleb, kterou podalo Hnutí sociálně slabých. V hnutí figuruje i bývalý agent StB Ludvík Zifčák.

Na vyškrtnutí ze seznamu voličů si stěžoval Michal Perout, který má trvalou adresu v hotelu Džbán. Ten má v nájmu bývalý agent StB a předseda Hnutí sociálně slabých Ludvík Zifčák. „Bydlím v obci několik let, bydliště mám jako občan Evropské unie i jinde. Je to ale mé právo a žijeme snad v právním státě. Starostka neměla důvod mě vyškrtnout,“ uvedl Perout.

Krajský soud v Ostravě rozhodl o tom, že Michal Perout byl ze seznamu voličů v Karlově Studánce vyškrtnut neoprávněně. (6. listopadu 2014)

„Z našeho pohledu lidé, které jsem vyškrtla z voličských seznamů, v obci nebydlí,“ sdělila před jednáním starostka Karlovy Studánky Radka Chudová.

Jenže soud se přiklonil na stranu Perouta. „Navrhovatel byl konkrétní, prokázal, že má v obci nejen trvalé bydliště, ale že zde i žije a vyvíjí činnost,“ znělo zdůvodnění soudního senátu.

Volby v Karlově Studánce

Do hlasování šly jen dva subjekty - Hnutí sociálně slabých, za kterým stojí mimo jiné nájemce Hotelu Džbán Ludvík Zifčák, a Sdružení nezávislých kandidátů (SNK) vedené dosavadní starostkou Radkou Chudovou. SNK získalo šest křesel, Hnutí sociálně slabých jeden mandát - pro Ludvíka Zifčáka. Starostkou by i dál měla být Chudová.

Perout neskrýval potěšení. „Dnes zvítězila spravedlnost,“ konstatoval. Naopak starostka trvá na svém postoji a jak uvedla, musí se poradit s právníkem o dalším postupu.

V deset hodin však začalo ještě důležitější rozhodování, a to o žalobě Hnutí sociálně slabých na zneplatnění voleb.

To soud nakonec odmítl, protože u ostatních pětadvaceti vyškrtnutých voličů se na rozdíl od Perouta neprokázalo, že by v Karlově Studánce opravdu dlouhodoběji žili.

„Jsme rádi, že nebudou o obecních věcech rozhodovat lidé, kteří nemají s obcí nic společného,“ reagovala na verdikt starostka.

Zifčák řekl, že podá ústavní stížnost. „My jsme s tímto rozhodnutím počítali, takže mě to ani nepřekvapuje. Spíš mě překvapuje, že se v tomto státě někdo bojí změnit nález ústavního soudu,“ komentoval rozsudek Zifčák. 

Jak podotkl, žalobu kvůli nepřipuštění k volbám v Karlově Studánce už podali i další dva lidé, kteří údajně požadují i finanční odškodnění. Další žaloby podle Zifčáka ještě zřejmě přibudou.

,