(ilustrační snímek) | foto: Josef Gabzdyl, iDNES.cz

Soud OKD a Citibank brzdí obvinění z podjatosti soudkyně, padaly urážky

  • 3
Před soudem ještě zastřené, později však už přímé urážky létaly mezi advokáty jednotlivých stran sporu mezi insolvenčním správcem a Správou pohledávek OKD na jedné a společnostmi Citibank a NWR na druhé straně.

Zatímco přímo před soudem hovořili právníci Citibank a NWR ve směru k zástupcům insolvenčního správce a OKD jen o neprofesionalitě a snaze celé jednání prodlužovat, mimo soudní síň už padaly daleko ostřejší výrazy.

„Debilové, dělají to, jen aby si nahrabali z majetkové podstaty,“ zavolal při odchodu ze soudní síně jeden z právníků na své protivníky.

To vše proto, že Dušan Dvořák, právní zástupce insolvenčního správce, podal námitku podjatosti proti soudkyni Simoně Pittermannové, která spor stran v insolvenčním řízení společnosti OKD vede. Ne poprvé.

Jednou už o případné podjatosti soudkyně rozhodoval Vrchní soud v Olomouci. Stejně jako nyní, i v prvním případě šlo o rodinnou známou soudkyně, která před několika roky zastupovala někdejšího majitele OKD Zdeňka Bakalu.

„Soudkyně Krajského soudu v Ostravě JUDr. Simona Pittermannová není vyloučena z projednávání a rozhodnutí věci,“ stojí v již zmiňovaném rozhodnutí vrchního soudu.

Přátelský vztah mezi soudkyní a jednou z advokátek zastupujících Zdeňka Bakalu podle tohoto rozhodnutí „není okolností, která by mohla vést k závěru o její podjatosti v projednávané věci.“

Tentokrát byla námitka podjatosti podána podle Dušana Dvořáka z podstatně silnějšího důvodu, známá soudkyně se údajně měla v roce 2014 podílet na navyšování základního jmění OKD. Což se přímo dotýká dluhopisů společnosti NWR, za které se OKD zaručila a jsou předmětem žaloby podané londýnskou Citibank. Ta po OKD chce přes deset miliard korun, protože za vydané dluhopisy ručila.

Jednání bude příští týden pokračovat

Jedním z důvodů, proč insolvenční správce pohledávku Citibank odmítá, je tvrzení, že OKD za své ručení nedostala odpovídající protiplnění. Jinými slovy, že nedostala řádně zaplaceno za riziko ručení. Podle zahajovací řeči právního zástupce insolvenčního správce by mohlo jít až o dvacet miliard korun.

Podle právního zástupce Citibank se v tomto případě dostalo v roce 2014 OKD protiplnění už jen tím, že se celková částka dluhopisů snížila o třetinu.

„Soudkyně tak bude rozhodovat o tom, zda její kamarádka poskytla protiplnění, či nikoliv,“ argumentoval při odůvodnění námitky podjatosti Dušan Dvořák.

Tím vzbudil výraznou nelibost právníků protistran. Ale nelíbil se mu ani fakt, že si soudkyně vyžádala znalecký posudek vypracovaný pro souběžně běžící vyšetřování možné trestné činnosti v OKD.

„Stydím se za průběh jednání, je to postup urážející všechny zúčastněné,“ reagoval na námitku Robert Planka, právní zástupce Citibank. 

„Žalobci jen recyklují informaci, která již byla řešena, postup soudu v řízení navíc není důvod ke vznesení podjatosti.“

Na stranu právníka insolvenčního správce se přidal i zástupce OKD, na straně Citibank pak vystoupili obdobně i zástupci NWR. Simona Pittermannová nato jednání na několik hodin přerušila. Rozhodnutí padlo odpoledne.

„Námitka podjatosti je nedůvodná,“ rozhodla po pauze soudkyně. Jednání tak bude pokračovat příští týden.

Expremiér Sobotka vypovídal v kauze privatizace OKD před vyšetřovací komisí (červenec 2018):

27. července 2018