Martin Dědic u Krajského soudu v Ostravě (14. února 2017).

Martin Dědic u Krajského soudu v Ostravě (14. února 2017). | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Koronavirus omezil činnost soudu na desetinu, protáhne to i kauzu Dědic

  • 0
Pandemie koronaviru ovlivnila i činnost soudů v Moravskoslezském kraji. V nouzovém stavu jsou téměř ochromené a řada kauz se protáhne. Zrušeno bylo například dubnové líčení s Martinem Dědicem.

Líčení s Dědicem, který podle obžaloby ovlivňoval za úplatky výběrová řízení pro ostravský dopravní podnik a městskou nemocnici, mělo pokračovat v minulých dnech a podle soudce Igora Krajdla skončit ještě letos. 

Nyní je ale jasné, že se projednávání kauzy, kterou Krajský soud v Ostravě řeší od prosince roku 2016, protáhne.

Koronavirus v Česku

Sestra Jitka z Kongregace sestar karmelitek oblékla před velikonočními svátky...
Skokani na trampolíně u pražského Rudolfina v rámci venkovní akce souboru Cirk...
Lidé nakupují v hobbymarketu Hornbach v pražských Řepích. Prodejny musí aktivně...

„Dubnové líčení v kauze Dědic je zrušeno bez náhrady, další má pokračovat v červnu. Za těchto okolností bude pokračovat i příští rok. Předpokládám, že kauza se protáhne nejméně o tolik měsíců, jak dlouho potrvá nouzový stav kvůli koronaviru. Zatím nevíme, kdy skončí, ale pokud brzy, mohl bych případ uzavřít v prvním čtvrtletí příštího roku,“ uvedl předseda soudního senátu v Dědicově kauze Igor Krajdl, který je zároveň místopředsedou Krajského soudu Ostrava.

Podle něj nyní soudy omezily svou činnost asi na desetinu. „Naplno teď jede jen náš insolvenční úsek. Ostatní senáty se téměř nescházejí, případně se snaží ukončit ty případy, které lze uzavřít v neveřejném zasedání bez ústního jednání,“ upřesnil Krajdl a dodal: „Obvykle se na krajském soudu koná asi čtyřicet až padesát jednání týdně, teď čtyři až pět.“

Dědic i jeho spoluobžalovaní od začátku tvrdí, že jsou nevinní a že jim roky stíhání ničí životy. Přejí si co nejrychleji slyšet verdikt. Za současné situace ale další prodloužení respektují a doufají, že se členové jejich senátu nenakazí.

Obžalovaní mají strach o zdraví přísedících

„Máme strach o zdraví členů soudního senátu. Soudci z lidu i přísedící jsou totiž senioři ve vyšším věku. Kdyby tři z nich onemocněli a nemohli se dál účastnit hlavního líčení, muselo by se všechno opakovat od začátku a naše stíhání by se tak protáhlo o roky,“ vysvětlil jeden z obžalovaných v kauze Dědic.

Vše o koronaviru

Speciální příloha iDNES.cz.

  • příznaky nemoci
  • zpravodajství a rozhovory
  • kontakty a pomoc

Omezená činnost soudů má na svědomí i paradoxní situace. Například předběžné opatření soudu vrátilo v únoru do funkce děkana Lékařské fakulty Ostravské univerzity Arnošta Martínka, kterého odvolal 2. ledna rektor školy Jan Lata.

Soud měl poté co nejrychleji rozhodnout, zda je odvolání platné, či ne. Dodnes se tak nestalo. A ani v nejbližších dnech nelze verdikt očekávat. Podle rektora však fakulta funguje, jak má.

„Vzhledem ke krizi spory skončily a všichni společně řešíme zdravotnické i školské problémy,“ ujistil rektor Lata.