O osudu kritizované sochy Špinarové v Ostravě se rozhodne do března

  • 16
Kritizovaná bronzová socha zpěvačky Věry Špinarové přečká zimu na dosavadním místě v Husově sadu v centru Ostravy. Ale časně na jaře bude o dalším osudu díla nejspíš definitivně jasno.

Podle Lukáše Jansy, radního pro architekturu a veřejný prostor v obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, není třeba se unáhlovat.

„Oslovili jsme řadu odborníků, aby řekli svůj názor jak na sochu, tak i na její případně přemístění. Pak se o tomto problému bude jednat na radě obvodu,“ uvedl Jansa s tím, že socha má nejen kritiky, ale i zastánce. „Odhaduji, že rozhodneme do půlky března.“

Jansa byl v pondělí večer v antikvariátu Fiducia jedním z účastníků veřejné debaty o pravidlech umisťování soch do veřejného prostoru. Debatní prostor zcela zaplnilo asi sedmdesát lidí, mezi nimi i syn Špinarové Adam Pavlík.

„Čekal jsem, že se o soše maminky bude hovořit více. Nevadí, počkám si na jednání radních,“ hodnotil debatu kritik díla. „Vždy, když jedu okolo Husova sadu, odvrátím hlavu,“ dodal Pavlík.

Rozhodně nesouhlasí s možností setrvání současné sochy na původním místě.

„Umím si představit, že si ji někdo koupí a třeba umístí na zahradu, ale nikde ve veřejném prostoru nemá co dělat,“ domnívá se.

Přizvaní odborníci nechtěli na debatě hodnotit konkrétní dílo sochaře Davida Moješčíka, za nesprávné však považovali zejména to, že příbuzní Špinarové neměli žádný vliv na konečnou podobu sochy.

Radní budou jednat i o Janáčkovi s Krylem

„Byl jsem pozván na začátku, kdy jsme si promluvili, pak jsem si myslel, že vše utichlo. A najednou po tři čtvrtě roce napsali, že je hotovo. Zhrozil jsem se,“ líčil syn Špinarové.

Radní Jansa upozornil, že se budou zabývat i dalšími Moješčíkovými plastikami, a to Leoše Janáčka a Karla Kryla. „Kryl je nám nabízen jako dar, což musíme posoudit. A Janáčka si umím představit na vhodnějším místě než na Jiráskově náměstí, třeba v nějaké zeleni,“ přiblížil Jansa.

Sochař Moješčík už dříve poznamenal, že si obvod sochy zaplatil a je jen na politicích, co s nimi udělají. Výjimku by tvořilo jen pozměnění díla, na což pamatuje autorský zákon.