Zvýšené hodnoty smogu jsou i v centru Ostravy. (Ilustrační snímek)

Zvýšené hodnoty smogu jsou i v centru Ostravy. (Ilustrační snímek) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Meteorologové odvolali smogovou situaci v Moravskoslezském kraji

  • 2
Meteorologové odvolali smogovou situaci dosud platnou ve velké části Moravskoslezského kraje. V neděli ji vyhlásili pro aglomeraci Ostravy, Karviné a Frýdku-Místku. Naměřené hodnoty koncentrace polétavého prachu ale stále překračují limity.

Průměrné denní koncentrace polétavého prachu se v úterý ráno v kraji pohybovaly v rozmezí od 28 do 78 mikrogramů na metr krychlový s nejvyšší hodnotou na stanici v Ostravě-Zábřehu.

Na většině měřicích stanic ale naměřené hodnoty stále překračovaly limit 50 mikrogramů na metr krychlový.

Moravskoslezský kraj se se znečištěným ovzduším potýká dlouhodobě, patří v tomto ohledu k nejproblematičtějším regionům v Evropě. Znečištění zaviňuje těžký průmysl, doprava i zastaralé kotle v rodinných domech. Část škodlivin podle odborníků přichází i ze sousedního Polska.

Letošní rok je co se týče smogu nadprůměrný. Už na začátku listopadu překročil počet dní, kdy lidé na Ostravsku a Karvinsku dýchali nadlimitní množství prachu, hodnot jako za celý loňský rok (více čtěte zde).

Nejvyšší hodnoty smogu meteorologové naměřili v Havířově, nejméně naopak v Opavě a Třinci. Ještě v sobotu ráno naměřilo devět z patnácti stanic hodnoty nad 100 mikrogramů na metr krychlový.