První třídu žáci zaplnili do posledního místa. Do primy na osmiletém gymníziu se ale přihlásilo jen sedm dětí. (Ilustrační snímek)

První třídu žáci zaplnili do posledního místa. Do primy na osmiletém gymníziu se ale přihlásilo jen sedm dětí. (Ilustrační snímek) | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Velká školní revoluce. Ve Vítkově sloučí základky a převedou gymnázium

  • 0
Ve Vítkově se rozhodlo, jak budou vypadat místní školy. Zůstane jedna základní a dvě střední. Zastupitelé ve středu doladili detaily převodu gymnázia pod správu města a sloučení dvou základních škol v jednu. Místním se to nelíbí. Zabránit tomu mohli referendem, nepřišlo ale dost voličů.

"Gymnázium se stane součástí Základní školy Komenská. S tou bude sloučena i druhá základní škola ve městě, která je na Opavské ulici. Tedy gymnázium i ZŠ Opavská půjde pod ZŠ Komenská," upřesnil budoucnost školských zařízení ve městě starosta Pavel Smolka.

Po nepodařeném referendu, kterého se zúčastnilo o 13 procent voličů méně, než bylo třeba, totiž zůstalo v platnosti lednové rozhodnutí zastupitelů, kteří na převod gymnázia a sloučení základních škol kývli. "Smlouvy o převodu jsme právě podepsali. Vše směřuje k tomu, že od 1. července bude gymnázium městské," potvrdil i vedoucí krajského odboru školství Libor Lenčo.

"Zachování gymnázia ve městě vítám. Před lety se podobně rozhodovalo o osudu nemocnice. Tehdy se řeklo, že kraj se o ni postará. A nemocnici už nemáme," míní Petr Dobeš, jeden z iniciátorů petice za samostatnost gymnázia.

Citlivé však zůstává téma základních škol. "Kvůli pár dětem, které se na gymnázium v posledních letech hlásí, se zruší fungující základní škola. To není v pořádku. Ale asi už nic nenaděláme," komentuje další z občanů Pavel Vašátko.

První třída je plná, prima má jen 7 žáků

Důvodem neúčasti na referendu je podle Vašátka skutečnost, že nepřišla celá jedna generace - starší lidé, kteří už děti ve školách nemají. "Také kampaň byla mizivá. Řada lidí o něm nevěděla," odhaduje další příčinu Petr Dobeš.

Na ZŠ Opavská chodí 214 dětí. I u letošních zápisů škola naplnila první třídu k prasknutí, bude mít 30 prvňáků. Na osmileté studium gymnázia se letos přihlásilo sedm zájemců. Podle výsledků přijímacího řízení na webu školy gymnázium všech sedm přijímá.

Město základní školy slučuje, aby správu gymnázia finančně zvládlo. Budovu ZŠ Opavská postoupí kraji výměnou za budovu gymnázia. Kraj do ní nastěhuje Střední školu Vítkov-Podhradí.

"Vyhlásíme výběrové řízení na nového ředitele. Zbytek bude otázkou budoucnosti - zda se bude dařit lákat nové studenty, zda škola úbytek studentů ustojí," komentovala náměstkyně hejtmana Věra Palková s tím, že pokud se učilišti, které původně kraj chtěl s gymnáziem sloučit, dařit nebude, čeká jej sloučení s nějakou vzdálenější školou.

Převody majetku budou řešit červnová zastupitelstva kraje i města. Už teď je ale například jasné, že se na školách bude propouštět. Ze tří vedení škol vznikne jedno, což postihne lidi v administrativě. "Pravděpodobně by také učitelé měli jak hodiny na základní škole, tak na gymnáziu," nevyloučil starosta Smolka ani změny v učitelských sborech.