Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Moravskoslezské univerzity nabízejí kariérní web a podnikatelský program

  • 0
Novinky pro zjednodušení cesty za novou prací ohlásily moravskoslezské univerzity. Opavská Slezská univerzita prostřednictvím kariérního portálu nabízí práce, brigády i praxe, ostravská Vysoká škola báňská zase odstartovala program pro podnikatelské nováčky.

Webový portál Slezské univerzity má podpořit uplatnitelnost studentů a absolventů na trhu práce, ale také prohloubit spolupráci školy s jednotlivými zaměstnavateli. Upozorňuje na volná pracovní místa a brigády, ale nabízí i praxe a stáže ve firmách či spolupráci firem na tvorbě bakalářských a diplomových prací.

„Zaměstnavatelé se návštěvníkům portálu představují pomocí firemního profilu, vizitkou nebo videoprofilem. Uživatel může procházet a třídit nabídky podle svých požadavků a reagovat na ně přímo zaměstnavateli,“ vysvětlil Petr Rypl, vedoucí Poradenského a kariérního centra Slezské univerzity.

Pomoc s kariérou

  • Práci fyzioterapeuta, programátora, analytika, vývojového inženýra, zdravotní sestry či sociální práci nabízí portál Slezské univerzity.
  • Studentům zprostředkovává také brigády, praxe, stáže a veletrhy.
  • S VŠB-TU Ostrava se zase i začátečníci mohou během programu Green Light Start postavit na vlastní nohy a proměnit svůj nápad ve funkční podnikatelský záměr.

V nabídce jsou pozice v soukromých firmách, ale také na úřadech či v církevních organizacích, a to v celém Moravskoslezském kraji, některé i mimo něj. Portál doplnil již existující projekty univerzity na podporu zaměstnatelnosti studentů, jimiž je Den kariéry nebo pravidelné interaktivní workshopy a kariérní poradenství.

Stačí dobrý nápad

Lepší start v podnikání chce nově i úplným začátečníkům zprostředkovat také Vysoká škola báňská. Vznikl tam nový program Green Light Start. Zaměřuje se na ty, kteří mají nápad, ale zcela jim chybí zkušenosti a jakékoliv podnikatelské základy.

„Během šesti měsíců interní mentoři pomůžou zájemcům s nasměrováním na cestě od jejich nápadu k produktu nebo službě ověřené zákazníky,“ informovala PR manažerka Centra podpory inovací Vysoké školy báňské Kamila Smutná. Program provede nováčka od jeho teoretické představy nebo nápadu ke konkrétnímu řešení a následnému vývoji produktu či službě.

„Během pravidelných schůzek se účastníci zaměří na nejpodstatnější oblasti podnikání. Od motivace přes zjišťování potřeb zákazníků až třeba po týmovou spolupráci,“ upřesnila Andrea Šimoníková z Centra podpory inovací, která se na přípravě projektu podílí. Organizátoři slibují rozjezd nového podnikání od prvních kroků.

Služby obou univerzitních novinek je možné využít celoročně.