Možná příští podoba obchodního centra Slezanka na Horním náměstí v centru Opavy.

Možná příští podoba obchodního centra Slezanka na Horním náměstí v centru Opavy. | foto: Chybik + Kristof

Slezanku v centru Opavy lze opravit. Na střeše by vznikla relaxační zóna

  • 1
Kavárna, samoobsluha, letní kino, technické dílny, kanceláře, bar, hřiště, zahrada i vyhlídka. Opava už ví, jak by mohla vypadat budoucnost Slezanky, chátrajícího obchodního centra na Horním náměstí. A bez bourání. Podle architektonické studie by celková oprava vyšla na 68 milionů korun bez DPH.

„Zpracovaná studie ukazuje možnosti využití stávající budovy Slezanky. Počítá s různými provozy a pracuje i se střechou, ve které vidí velký potenciál pro trávení volného času,“ uvedl primátor Opavy Radim Křupala.

Na střeše architekti navrhují hřiště, zeleň, posezení, vyhlídkové místo či prostor pro letní promítání filmů.

Jednotlivé části od sebe oddělí ocelová konstrukce, na niž z vnitrobloku za Slezankou naváže schodiště s výtahem. Pohled z náměstí na konkatedrálu Nanebevzetí Panny Marie zůstává volný.

V části u Divadelního klubu by měly vzniknout polytechnické dílny.

„Idea vznikla při debatě s okresní hospodářskou komorou. Jde o projekt na podporu zručnosti a vztahu dětí k technice, a to za intenzivní spolupráce s místními firmami.

Rozhodne se až po podzimních volbách

Vedlo by je Středisko volného času a je možné na ně získat dotace patnáct milionů korun,“ upřesnil primátor. Město si studii na tuto část Slezanky chce nechat blíž rozpracovat pro případnou žádost o dotaci.

Opava oslovila tři architektonické kanceláře, návrh zpracovala jedna z nich, brněnská Chybik+Kristof. Studie projde debatou mezi zastupiteli a vedle návrhu ateliéru re:architekti, který počítá s bouráním Slezanky a stavbou bytových domů, zůstane jedním z řešení pro povolební vedení Opavy.