Skladbu Ženobraní si na Všesokolském sletu zatančí na 1300 žen.

Skladbu Ženobraní si na Všesokolském sletu zatančí na 1300 žen. | foto: Archiv K. Matušínské

Tančit podle „not“ žen z Rychvaldu bude na sletu v Edenu 1300 cvičenek

  • 0
Má zhruba osm minut, jmenuje se „Ženobraní“, a mnoha ženám napříč republikou teď ukrajuje hodiny volného času týdně. Řeč je o skladbě, na kterou v rámci šestnáctého všesokolského sletu v pražském Edenu vystoupí na 1300 žen.

Kateřina Matušínská vzhlíží k začátku července s očekáváním i nervozitou. Je to právě tato Rychvalďanka, která je společně se svou dcerou pod touto skladbu podepsána.

Hlavní autorka skladby Kateřina Matušínská (vpravo) s dcerou Magdou (vlevo). Mezi nimi konzultantka skladby Vlasta Třešňáková.

Od roku 2015 se snaží matka s dcerou sladit taneční choreografii s oblíbeným folklorem v podání skupin Čechomor a Fleret. Do toho nesmí tyto ženy, které jsou na tanečním parketu jako doma, zapomínat, že mezi cvičenkami jsou i naprosté začátečnice a že některé z nich jsou už v seniorském věku.

V Rychvaldu si tak tvůrkyně sletové skladby vytvořily „testovací skupinku“ zhruba šedesáti žen, kterou postupně Ženobraní naučily. „Bratři na sokolovně se mi smáli, že tolik žen v Rychvaldu snad ani není, ale podařilo se nám místní dámy nadchnout. Jsou to zejména maminky dětí, které vedu v tanečním souboru,“ říká Kateřina Matušínská, která pracuje v Domě dětí a mládeže v Rychvaldu.

Jezdí po republice, kontrolují videa...

Kromě společných setkání cvičenkám z Rychvaldu vytvořily jejich lektorky i video s krokovými variacemi. „Takže si nás ženy pouštěly doma v obyváku. Partneři s nimi měli svatou trpělivost, ale zároveň se smáli, že jsem jim vnesla nový vítr do jejich domovů,“ popisuje starší z dvojice autorek.

Výcvik své rychvaldské skupiny mají Matušínské pod kontrolou. V Edenu bude ale hlouček místních žen jen kapkou v moři dalších cvičenek z celé republiky. „Jezdíme po republice a sledujeme, jak jsou na tom s nácvikem ženy z dalších tělovýchovných jednot. Často nám také na dálku posílají videa z nácviku a my obratem reagujeme, co se nám líbí a na čem je třeba ještě zapracovat,“ popisuje Matušínská.

Všechny cvičenky bude mít Kateřina Matušínská, hlavní autorka skladby, pohromadě až těsně před zahájením všesokolského sletu v Praze. „Budu z můstku koordinovat nástupy, skladbu, odchody. No a na samotném vystoupení na sletu budu už jen koukat a držet palce,“ dodala autorka.

Zodpovědnost přijala ona i její dcera velikou, letošní Všesokolský slet je totiž věnován stému výročí republiky.