(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Karel Pešek, MAFRA

Slavkov řeší zemědělskou ubytovnu. Lidé z obce už sepisují petici

  • 1
Mimořádně i o prázdninách zasedali zastupitelé Slavkova na Opavsku. V obci to vře kvůli chystanému zázemí pro sezonní pracovníky Zemědělského podniku Otice. Ten chce svou původně kancelářskou budovu ve Slavkově zrekonstruovat na prostory pro pomocné síly.

Místní se však bojí vzniku ubytovny. Po bouřlivé debatě zaujali i zastupitelé negativní stanovisko.

„Zemědělský podnik přišel s plánem upravit starou správní budovu na ubytovací zařízení pro sezonní pracovníky ze zahraničí. To zvedlo u nás ve Slavkově obrovskou vlnu nevole. Do budoucna se ze sezonního ubytování může stát celoroční a lidé se bojí důsledků,“ vysvětlil starosta Slavkova Vladimír Chovanec. Lidé se na obec obracejí písemně i osobně, začali také sepisovat petici.

Na svolané zasedání zastupitelstva přišla více než padesátka diskutujících.

„Diskuse byla bouřlivá, lidé s ubytováním pracovníků ze zahraničí nesouhlasí,“ uvedl Chovanec. Přiblížit svůj záměr se jim tam snažili dva zástupci zemědělského podniku.

„Jde o úpravy stávajícího sociálního vybavení pro potřebu sezonních pracovníků po dobu sklizně zelí,“ vysvětloval lidem předseda představenstva Petr Ševčík.

Deset z patnácti zastupitelů se postavilo proti

Podle zástupců podniku je velmi těžké zajistit pro těžkou zemědělskou práci lidi z okolí, a proto využívají námezdní síly z větší dálky. Vylučují však, že by šlo o problémové osoby. Slavkov se ale bojí nárůstu kriminality, hluku a přílivu cizinců z východních zemí. Deset z patnácti zastupitelů se tak i při hlasování postavilo proti .

„V případném stavebním řízení bude mít obec negativní stanovisko. Pokud ale nedojde přímo ke stavebním úpravám, nemusí být potřeba stavební povolení. Teď proto zkoumáme i soulad s územním plánem,“ nastínil starosta.

Podle územního plánu v místě ubytovna být nemůže, stravovací budovy či stavby se sociálním zázemím však ano. Obec podniku předá písemné usnesení zastupitelů a počká na reakci.

Předseda představenstva Zemědělského podniku Otice Petr Ševčík situaci komentovat nechce. „Už k tomu nebudu víc říkat, na zastupitelstvu jsme to lidem vysvětlili dostatečně.“