Ivana Zelinová si založením školky splnila svůj sen. Sama vyrůstala v domě, kde...

Ivana Zelinová si založením školky splnila svůj sen. Sama vyrůstala v domě, kde bylo nutné postarat se o hospodářství. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Děti tady poznávají reálný svět, říká ředitelka mateřské školy plné zvířat

  • 4
V nenápadné oáze nedaleko Rudné ulice v Ostravě-Svinově vyrostla na zelené louce unikátní školka. Její ředitelka Ivana Zelinová si v ní plní mnohaletý sen o tom, jak navrátit děti přírodnímu prostředí. Školka je ojedinělá v tom, že její součástí je zvířecí farma a také velký výběh a sad.

„Jde o první zařízení svého druhu v městských podmínkách. Děti z města u nás na vlastní kůži pečují o zvířátka, chodí je krmit, pěstují zeleninu a bylinky na přilehlé zahrádce. Díky tomu tak poznávají reálný svět,“ říká Ivana Zelinová. 

Co vlastně ve vaší školce nabízíte?
Vycházíme z prožitkového učení. Nabízíme dětem a rodičům možnost, aby se jejich ratolesti dokázaly samy postarat o zvířata i rostliny. Mají možnost okusit, jak se liší počítačové hry od skutečnosti, mohou si uvědomit, co všechno živý tvor potřebuje. Že je třeba květiny pravidelně zalévat a zvířata zase krmit. 

Na jaká zvířata se děti mohou těšit?
Máme k dispozici exotické slepice, kačeny, zakrslá prasátka, ovečky, kamerunské kozy, králíky i morčata. Volně se u nás pohybují kočky a pravidelně k nám zavítají také pejsci. 

Dnes je sice zrovna krásně, zvířátka jsou čilá ve svých výbězích, ale co se děje, když třeba prší?
My se změny počasí nezalekneme. O zvířátka se mohou děti starat za každého počasí, ale ani pod střechou nepřijdou zkrátka. Uvnitř našeho domečku bydlí rodinka syrských křečků, činčily, chilské veverky zvané osmák degu, ale také třeba želvy, rybičky nebo v teráriu chameleon, gekončíci a agamy.

A zvířata jsou s dětmi hned kamarádi? 
Zvířátka jsou zvyklá na kontakt s lidmi a nejsou ani plachá, ani nemají tendenci utíkat. Děti si je mohou nejenom pohladit, ale jsou si vzájemnými společníky. 

Jak jste se k této činnosti dostala, měla jste jako dítě hodně zvířecích kamarádů?
Vyrůstala jsem v rodinném domku v Bohumíně a k tomu přirozeně patřila zahrada a domácí zvířata. Znovu jsem si jejich potřebu uvědomila, když jsem vychovávala své děti. Chovali jsme dokonce ovce, a tak k nám s oblibou chodily děti z okolí. Postupem času jsem se začala zabývat organizováním výletů a táborů. Pak jsem si uvědomila, nakolik je dnešní doba stále více přetechnizovanější a o to více by děti měly dostat možnost seznámit se se skutečným životem. Tak aby si třeba nepletly ovce s kozou, což se jinak často stává, a ani nevědí, že slepice snášejí vejce. 

Co všechno Školička na farmě a Sluneční zahrada dětem umožňují?
Děti se u nás učí tradičním dovednostem, denní program mají ale živější, chod ve školce se řídí ročními obdobími a podle toho se také organizuje společný pobyt. 

Proč je podle vás pro děti tak důležitý kontakt se zvířaty?
Děti dnes mají problém opustit rodičovskou náruč, zvířátko jim k tomu skvěle napomáhá. Živý tvor umožňuje navazování kontaktu. Naučí je zodpovědnosti, lásce, prožívání vlastních emocí, ale také koloběhu života. Jedná se o zkoušku psychologické připravenosti. 

Využíváte inspiraci v životním koloběhu – co to u vás konkrétně znamená?
V loučení s podzimem jsme se mohli například setkat nejen s pouštěním draků, ale dávali jsme dobrou noc i zvířátkům, která s námi tady běžně žijí, jako je třeba krtek nebo ježek. Důležité je zdravě se vydovádět, proto máme také naše motto: Raději kolena od bláta než mobil v ruce, raději reálný svět než monitor. 

Nakolik máte čas věnovat se zdejším ratolestem?
Máme dvakrát větší kapacitu než normální školky, na šest dětí je jeden vychovatel. Můžeme nabídnout flexibilní program, dětmi se zabýváme individuálně, i když třeba v kolektivu se u nás naučí péct buchty. Fungujeme tak, abychom se stali druhým domovem pro děti, což platí zejména u těch dvouletých, které vyžadují více péče, než kolik jim mohou nabídnout klasické školky. 

Nacházíte se u hlavní dopravní tepny, v blízkosti Rudné ulice, vlivem polohy pozemku jste ale skryti v příjemném zákoutí. Hraje to také svou roli?
Jezdí k nám děti i z delších vzdáleností, třeba z Dubiny. Náš pozemek je přitom velký a členitý, máme k dispozici až tři tisíce metrů čtverečních, na dítě zde může být až sto metrů čtverečních, k tomu se zapojují možnosti her se zvířaty. 

V čem vidíte poslání vaší dětské skupiny, jak se tomuto způsobu výchovy odborně říká?
Děti se tímto způsobem rychleji učí a dokážou se o živého tvora dobře postarat. Uvědomí si, že když zeleninu nebo květinu nezalijí, tak uvadne, stejně když nenakrmí zvířátko. Vlastnoručně vypěstovaná zelenina a čerstvý vzduch podporují chuť zdravě jíst.