ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Učitelům opavské školy vadí odvolání ředitele, protestovali i u primátora

  • 1
Kritická situace panuje na opavské Základní škole Otická po odvolání jejího ředitele. Řada učitelů se proti rozhodnutí magistrátu bouří, zástupkyně ředitele, jež měla školu dočasně vést, nastoupila dlouhodobou nemocenskou. Školu dočasně vede referentka odboru školství krajského úřadu.

Ředitele Jiřího Kupčíka opavští radní odvolali na základě výsledků kontroly, podle kterých pochybil zejména v hospodaření a nakládání s majetkem školy.

Podle názoru značné části učitelů školy je však vyhazov podezřelý. Na podporu ředitele sepsali petici a založili odborovou organizaci. V úterý společně zamířili na magistrát, bouřlivá diskuse trvala několik hodin.

„Provedení odvolání působí nedůvěryhodně. Zajímavá je časová souslednost. Napřed je stížnost naší učitelky na ředitele, pak kontrola a odvolání ředitele,“ uvedl na setkání s primátorem jeden z pedagogů. 

Učitelé mají obavy z budoucnosti. „Dosud jsme měli výborné výsledky a chceme, aby pokračovaly dál,“ konstatovali.

Podle primátora Tomáše Navrátila město nemohlo reagovat jinak a rozhodnutí je nezvratné. „Kontrola zjistila závažná pochybení. Není možné měnit věci kus za kus bez ohledu na jejich hodnotu. Není možné mít majetek školy rozpůjčovaný doma,“ uvedl. 

Kontrola mimo jiné ve škole nenašla majetek za 114 tisíc korun. Podle Navrátila může Kupčík prokázat, že nepochybil, jedině u soudu.

„Využiji všech právních možností, abych se mohl bránit,“ řekl již těsně po odvolání Kupčík. Školu prozatím vede Ivana Jírů z krajského úřadu. Nový ředitel vzejde z výběrového řízení.