ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

V opavské škole chyběl majetek za sto tisíc, ředitele to stálo místo

  • 5
Opava odvolala ředitele Základní školy Otická Jiřího Kupčíka. Podle závěrů kontroly magistrátu chyboval v hospodaření se svěřenými penězi i s majetkem školy. Kupčík se závěry kontroly nesouhlasí, bude se bránit.

„Zjistili jsme zásadní pochybení mimo jiné při správě svěřeného majetku, při správě financí vybraných od dětí či hrubé porušení zákona o účetnictví. Nedostatky nalezla i Česká školní inspekce,“ informoval primátor Opavy Tomáš Navrátil s tím, že radní ve středu odpoledne o odvolání rozhodli jednohlasně.

Závěry kontroly, jejímž impulzem byla stížnost jednoho z učitelů, uvádějí chybějící majetek minimálně ve výši 114 tisíc korun, převážně šlo o sportovní náčiní, pronájmy tělocvičny bez nájemní smlouvy a neuhrazené a nevymáhané dluhy na nájmu či proplácení faktur bez objednávek a smluv. 

Podání trestního oznámení Opava zatím zvažuje. Závěry kontroly zmiňují také výtky České školní inspekce, které škola nenapravila, například nesrovnalosti v učebním plánu či absenci pozice zástupkyně pro první stupeň.

Podle kontrolorů ředitel, který v čele školy stojí od roku 2004, chyboval už dříve.

„Poslední kontrola na Základní škole Otická byla v roce 2016. Tehdy jsme zjistili několik nedostatků a některé z nich doteď nebyly napraveny. Byly stejné, narůstaly a kulminovaly,“ uvedla vedoucí odboru kontroly opavské radnice Pavla Rucká.

Jiří Kupčík závěry magistrátní kontroly odmítá. „Využiji všech právních možností, abych se mohl bránit,“ komentoval situaci s tím, že cítí velkou podporu učitelského sboru.

Někteří učitelé se na magistrát s výzvou k diskusi už obrátili. Školu teď dočasně vede zástupkyně ředitele. Magistrát nyní počítá s úplnou inventarizací majetku.