(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: MF DNES

Silvestrovské oslavy v Moravskoslezském kraji: pyrotechnika zranila dvě děti

  • 6
Dvě děti se zranily v Moravskoslezském kraji při odpalování zábavní pyrotechniky během oslav příchodu roku 2019. Pětiletého chlapce ve Frýdku-Místku zranila pyrotechnika v obličeji, osmiletého školáka v Kunčicích pod Ondřejníkem rachejtle zasáhla do ruky.

Odpalování petard si v Moarvskoslezském kraji vyžádalo celkem pět zraněných. „Jednalo se o lehká nebo středně těžká poranění hlavy nebo končetin.  Nezaznamenali jsme případy, kdy by byl přímo ohrožen život Zranění byli tři muži a dvě děti,“ uvedl mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Podle mluvčího se děti v obou případech dívaly na ohňostroj v doporvodu dospělých a neúčastnily se jeho odpalování.  Pětiletého chlapce na ve Frýdku-Místku zasáhla pyrotechnika do obličeje a utrpěl středně těžká poranění. Sanitka jej přepravila do nemocnice ve Frýdku-Místku. O tři roky starší školák skončil zase v péči lékaři novojičínské nemocnice. V Kunčicích pod Ondřejníkem na Frýdecko-Místecku jej rachejtle zasáhla do ruky.

V posledních čtyřiadvaceti hodinách vyjížděly posádky záchranářů Moravskoslezského kraje ke 442 případům. Od půlnoci do rána zasahovaly ve 135 případech. „Nárůst událostí činil trojnásobek oproti běžným nocím. Celkově byl ale průběh večera a nočních hodin srovnatelný s minulými roky,“ řekl Humpl s tím, že přibližně šedesát lidí utrpělo po půlnoci zranění. 

Polovina úrazů se odehrála pod vlivem alkoholu. „Třicet pacientů posádkám uvedlo, že byli napadeni jinou osobou. S diagnózou opilosti či těžké opilosti musela být v našem kraji záchrannou službou ošetřena téměř půldruhá desítka osob, mezi nimi také tři dětí ve věku do patnácti let,“ dodal Humpl. 

Kromě úrazů zasahovali záchranáři také u tří stovek pacientů s interními obtížemi. Desítce z nich již nemohli pomoci.  „Tito nemocní, vesměs vyššího nebo seniorského věku, podlehli svým onemocněním ještě před příjezdem záchranářů, nebo během zahájené resuscitace,“ uzavřel Hampl.