Slezský dům, jedna z nejstarších staveb ve Studánce a místo, které si zahrálo

Slezský dům, jedna z nejstarších staveb ve Studánce a místo, které si zahrálo ve filmu S tebou mě baví svět. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

To se vysvětlí, soudruzi! Seriál dostane od kraje milion, KSČM byla proti

  • 21
Zajímavá, až bizarní debata se minulý týden rozvinula na krajském zastupitelstvu při schvalování dotací na kulturní projekty. Vystoupil v ní náměstek Jiří Navrátil (KDU-ČSL), aby vysvětlil žádost o milion korun na jeden z dílů seriálu komediálních detektivek s názvem To se vysvětlí, soudruzi!

Jde o společné dílo České televize a německé stanice ZDF, o dotaci žádala produkční společnost Barletta. „Seriál je postaven na tom, že v 80. letech existoval v socialistickém Československu výzkum, který zkoumal paranormální jevy, například telepatický přenos myšlenek napříč republikou,“ překvapil náměstek Navrátil zastupitele.

Navrátil dále předestřel, že seriál se bude odvíjet od poněkud záhadných vražd a regionu se týká sedmý díl, který se má odehrávat v Karlově Studánce na Bruntálsku.

Macháček, Fialová i Lichý

„Jedna z hlavních postav se bude zotavovat v tamních lázních, když záhadně zemře jeden z hostů, což dříve předpověděla místní vědma,“ poodhalil Navrátil základní obrys děje. V hlavních rolích se mají objevit Jiří Macháček, Anna Fialová a Jan Cina, z regionálních herců pak známý Norbert Lichý.

Navrátil řekl, že jde o podporu cestovního ruchu, nadto šest natáčecích dnů v létě filmový štáb stráví v regionu a Karlova Studánka bude propagována jako lázeňské místo.

Ohradil se zastupitel za KSČM Josef Babka. „Aby vražda byla prostředkem lázeňské relaxace, to tedy nevím,“ podotkl a žádal, aby se o této dotaci hlasovalo zvlášť. Návrh nakonec prošel, proti byli jen tři komunističtí zastupitelé.

Sladké mámení... Hotel v Karlově Studánce si zahrál v komedii století

Starostka Karlovy Studánky Radka Chudová byla záměrem překvapená. „Zatím o tom vůbec nevíme, budu ráda za každou informaci,“ podotkla.

V Karlově Studánce se natáčelo v minulosti už několikrát, například v komedii S tebou mě baví svět scéna útěku Pavla Nového z hotelového balkonu. Naposledy se tam natáčel i jeden z dílů kriminálního seriálu Zločin Ostrava.

Obec v podhůří Jeseníků je známá svým lázeňstvím zaměřeným zejména na plicní potíže. Proto se tam v minulosti hojně léčili a rekreovali horníci z Ostravska a Karvinska, pobýval tam například i prezident Václav Havel.