Bývalý předseda vlády a nynější kandidát do Senátu Jiří Paroubek v Rozstřelu...

Bývalý předseda vlády a nynější kandidát do Senátu Jiří Paroubek v Rozstřelu (24. srpna 2018) | foto: Michal Růžička, MAFRA

Paroubek Ostravany nezaujal, v senátních volbách skončil sedmý z devíti

  • 57
Návrat Jiřího Paroubka do velké politiky se nekoná. Od ostravských voličů dostal v senátních volbách jen sedm procent hlasů. V Moravskoslezském kraji naopak zazářil senátor a starosta Petr Vícha, který získal v komunálních volbách v Bohumíně s ČSSD nadpoloviční většinu hlasů a zároveň vyhrál první kolo senátních voleb na Karvinsku.

Bývalý premiér Jiří Paroubek skončil v obvodu Ostrava-město hluboko v poli poražených. Od dvojice postupujících do druhého kola senátních voleb jej dělilo propastných dvanáct procent. Účast v senátních volbách si přitom musel vybojovat.

Volby 2018

Jako kandidáta do senátních voleb ho navrhla ostravská ČSSD, podporu předsednictva strany však nezískal. Ostravská organizace se s předsedou Janem Hamáčkem nakonec dohodla, že bývalý premiér kandidovat může, ale jen jako nezávislý kandidát s podporou pouze ostravské ČSSD. V takovém případě musí kandidát podle zákona získat tisíc podpisů, což se ostravské ČSSD podařilo během týdne.

Z devíti kandidátů ale nakonec skončil až sedmý. 

Do druhého kola tamní voliči poslali současného senátora a horolezce Leopolda Sulovského z Ostravaku a majitele cukrářské firmy Ollies Iva Gondka z ANO. 

Výsledky senátních voleb v Ostravě najdete zde

„Zdá se, že mě lidé chtějí vidět v Senátu znovu. Takže mě asi před těmi šesti lety nezvolili omylem,“ řekl Sulovský, který před Gondkem zvítězil v prvním kole o pět procent hlasů. S Jiřím Paroubkem se redakci iDNES spojit nepodařilo. 

Lidé hlasovali i v části karvinského regionu. Tam s velkou převahou v prvním kole zvítězil současný senátor Petr Vícha z ČSSD, když získal k 36 procentům hlasů. 

Leopold Sulovský.

Ve druhém kole se střetne s Miladou Halíkovou (KSČM), ta si získala více než 16 procent voličů. 

„Jsem rád, že je mou soupeřkou v druhém kole. Je za ní už nějaká práce a zvlášť v Havířově má určitě silnou podporu,“ komentoval Vícha. Ten má důvod slavit. Kromě druhého kola Senátu coby lídr bohumínské ČSSD pomohl zajistit nadpoloviční většinu křesel v zastupitelstvu. 

Petr Vícha - ČSSD (Karviná)

V posledním ze tří obvodů v Moravskoslezském kraji, kde se letos volí nový senátor, je před druhým kolem favoritem Herbert Pavera kandidující za koalici ODS, STAN a TOP09. 

Starosta Bolatic získal 36 procent hlasů voličů. Soupeřkou ve druhém kole mu bude zástupkyně ředitele základní školy Simona Horáková z ANO. 

Herbert Pavera - TOP 09 (Opava)

„Těší mě, že i člověk, který něco dokázal pro život v obci, může patřit do vysoké politiky. Že se tam nedostávají jen dravci, za kterými není dlouhodobější práce a výsledky,“ pochvaloval si výsledky vítěz prvního kola senátních voleb na Opavsku.