Celník: Psy jsem cvičil už na vojně a belgičáky jsem roky odmítal. Jsou totiž moc akční. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Šampionem v hledání drog se stal ovčák Fram. Je neuvěřitelný dříč

  • 6
Nejdříve o plemeni belgického ovčáka nechtěl ani slyšet. Teď se kynolog pyšní absolutním vítězstvím na nedávném světovém šampionátu v Rusku ve vyhledávání zbraní a drog. Díky čtyřletému Framovi visí celníkovi Kamilu Lackovi z Chotěbuze doma nejcennější kov.

„Jsem u celní správy třiadvacet let, ale psy jsem cvičil už na vojně. Měl jsem německé ovčáky, ohařku, jen belgičáky jsem roky odmítal. Kvůli tomu, že jsou tak akční. Pak mě kolega přemluvil, ať si od něj vezmu Frama. Teď vím, že to byla šťastná volba,“ vysvětluje dvaapadesátiletý Lacek. 

Lacek s Framem podstoupili na soutěži disciplíny, jako je vyhledávání v kufru auta, na terminálu kamionů, ve třídě plné pomůcek od katedry, polic, knih, lavic až po sešity. Tam všude mohl být ukrytý vzorek. Dále zkoušky poslušnosti a pátrání po vzorcích v osobních vozidlech. 

Muž cvičí najednou 600 psů

„Na třídenním šampionátu jsem už druhý den slyšel, že nás těžko někdo z osmadvaceti konkurentů porazí, protože máme spoustu bodů,“ vykládá celník.

Přiznává, že se bál, jak dopadnou. A to hlavně kvůli několikadenní cestě autem do 2 500 kilometrů vzdálené Moskvy. Belgický ovčák ji však zvládl bez problémů. 

„Hodnotili nás čtyři rozhodčí. Ten hlavní je velmi uznávaný. Na Sibiři se věnuje výcviku psů určených pro ruské věznice nejtěžšího kalibru. Cvičí jich kolem šesti set,“ podotkne celník, jenž má se svým svěřencem za sebou spoustu úspěšných zásahů i v práci.

Například v Českém Těšíně odhalil Fram v autě pět kilogramů marihuany, v Třinci domácí pěstírnu drog, ve vlaku heroin... Muž je na psa pyšný. Obdivuje jeho soutěživost a neuvěřitelnou chuť od rána do večera něco dělat.

„Framovi vděčím za kondičku“

„Mí předchozí psi byli klidnější. U Frama jsem i já musel o sto procent přidat, takže mu vděčím za lepší kondici. Nikde nikdy neodbíhá. Když pracuje třeba na letišti, ve vlacích, drží se při mně. Poslušnost zvládá na jedničku. Kdybych ho však nechal v autě samotného, případný zloděj by nedopadl dobře,“ komentuje schopnosti belgického ovčáka majitel, podle něhož patří jeho Fram ve své třídě jednoznačně mezi špičku.