Automobilka Hyundai Nošovice

Automobilka Hyundai Nošovice | foto: Hyundai Motor Manufacturing Czech

Navzdory covidu hlásí moravskoslezské firmy úspěšný rok, rozdávaly i prémie

  • 2
Soukromým společnostem v Moravskoslezském kraji se minulý rok dařilo. Zisky jsou nejen v tradičních průmyslových oborech. Rozdávaly se prémie a někteří nabízejí náborové příspěvky pro nové zaměstnance.

O patnáct procent stoupla v loňském roce výroba automobilů v nošovické automobilce společnosti Hyundai. Po výrazném propadu v roce 2020 jde o zlepšení, na produkci před příchodem problémů spojených s covidovou epidemií se ale firma stále nedostala.

„Z linek ve výrobním závodě Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) v Nošovicích sjelo v loňském roce 275 tisíc aut,“ konstatoval mluvčí nošovické automobilky Petr Michník.

„Automobilka tak splnila stanovený plán. Celková produkce byla meziročně vyšší o 36 250 osobních automobilů, tedy o 15 procent. V letošním roce firma očekává další růst výroby,“ sdělil.

S plánovaným zvýšením výroby HMMC plánuje i nabírání nových zaměstnanců.

„Pro letošní rok je v plánu navýšení objemu výroby na úroveň obvyklou před pandemií covidu-19. Proto jsme již zahájili nábor pracovníků a během několika měsíců chceme přijmout 120 nových zaměstnanců do výroby,“ dodal Petr Michník s tím, že pro nové zaměstnance má společnost, kde průměrná dělnická mzda loni přesáhla 43 650 korun, připraven náborový příspěvek ve výši 20 tisíc korun.

Liberty bude také navyšovat výrobu

Stovku nových zaměstnanců chce díky navýšení výroby přijmout i ostravská huť Liberty. Ta v loňském roce zaznamenala rekordní výsledky ve výrobě. A její navyšování by mohlo pokračovat.

„Po zavedení bezcelní kvóty pro vývoz do USA chceme zvýšit výrobu bezešvých trub pro těžbu a transport ropy. Proto budeme přijímat až stovku nových pracovníků,“ konstatovala mluvčí ostravské hutě Barbora Černá Dvořáková.

Konkrétní výsledky za loňský rok huť zatím neoznámila, netají se ale tím, že byl úspěšný. To se projevilo i v odměnách zaměstnanců.

„Ve mzdě za listopad byla zaměstnancům s výjimkou managementu vyplacena také jednorázová odměna za mimořádné hospodářské výsledky ve výši 25 tisíc korun na zaměstnance,“ informovala už dříve mluvčí huti.

Dařilo se i v ostatních oborech

Tři tisíce korun na ruku a další tisícovku navíc v rámci zaměstnaneckých benefitů dostali díky úspěšnému roku už v prosinci zaměstnanci společnosti Vítkovice Steel.

„Po složitých ztrátových letech se firma vrátila k ziskovému hospodaření. Za tři čtvrtletí roku 2021 dosáhla čistého zisku 25 milionů korun a výhled je i přes nárůst cen energií zatím pozitivní. Pomohlo oživení poptávky po ocelářských výrobcích, ale i zefektivnění výrobních procesů,“ konstatovala mluvčí Vítkovice Steel Jana Dronská.

A dařilo se i v jiných oborech. „Letos dosáhly velmi dobrých hospodářských výsledků firmy ze strojírenské divize, zejména společnosti Spojmont a Lucco, podobně se dařilo i firmám z divize průmyslového textilu, jako je například Lanex Bolatice,“ informovala mluvčí BR Group Ivana Gračková.