ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Řidiče v Ostravě čeká náročný víkend, opravy mostů zavřou Rudnou

  • 38
Dostat se z centra Ostravy o víkendu na Porubu, případně projíždět městem po silnici I/11 ve směru od Havířova či Frýdku-Místku na Opavu bude složité. Kvůli rekonstrukci mostů přes Rudnou ulici totiž bude tato důležitá spojnice úplně uzavřená.

„Kvůli kritickému stavu mostů přes Rudnou ve Výškovické ulici se tyto mosty musejí zbourat,“ řekl Jakub Unucka, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje.

„Zatímco západní část mostů už je postavena znovu, nyní musíme zbourat a začít stavět jejich východní část. Proto bude o víkendu provoz v Rudné ulici pod těmito mosty z bezpečnostních důvodů zcela zastaven,“ podotkl Unucka.

Stavba mostů přes Rudnou se táhne už několik měsíců. Na rozdíl od předchozí etapy ale na ně nyní už nepůjde vjet. Nově postavené mosty prozatím budou využívat hlavně tramvaje.

„Jakmile 4. června převedeme na nově postavené západní mosty tramvajovou dopravu, začneme demolovat staré východní mosty a stavět čtyři nové – dva silniční a dva tramvajové mosty plus přilehlé komunikace a navazující objekty,“ upřesnil náměstek hejtmana pro finance a investice Jaroslav Kania.

„Individuální automobilová doprava po mostech bude v této fázi výstavby úplně vyloučena, a to v obou směrech. O víkendu 7. až 9. června bude kvůli demoličním pracím také uzavřena Rudná ulice pod mosty,“ dodal Unucka.

O týden později čeká podobný krok následný most vedoucí přes železniční trať. I zde bude, i kvůli neblahým zkušenostem ze Studénky, provoz na železnici přerušen po celý víkend, tedy po dobu bourání mostu.

Pracovat se bude i v noci

Přerušení provozu v Rudné ulici je ovšem naplánováno na nejkratší nutnou dobu.

„Pracovat se tu bude i v noci, aby doprava na této frekventované komunikaci byla co nejdříve obnovena,“ řekl Jakub Unucka. „Získali jsme od hygieniků povolení pracovat i v noci tak, aby se začátkem pracovního týdne mohly vozy po Rudné ulici znovu projíždět,“ dodal Unucka.

Zatímco řidičů na Rudné se oprava mostu dotkne ve velkém hlavně o víkendu, pro obyvatele Výškovic a části Zábřehu bude rekonstrukce přinášet omezení v dopravě po několik měsíců.

Po Výškovické ulici osobní ani nákladní automobily přes mosty neprojedou, využívat tak budou muset objízdných tras.

Omezení v Rudné ulici

  • 23. května až 3. června - výluka tramvajového provozu kvůli budování provizorní tratě 
  • od 4. června do konce výstavby - úplná uzavírka ulice Výškovické pro individuální dopravu 
  • 7. (21.00) až 9. června (18.00) - úplná uzavírka ulice Rudné kvůli demolici východního mostu nad ulicí Rudnou Zdroj: MSK

„Ve směru na Výškovice bude doprava svedena z ulice Výškovické na ulici Plzeňskou a dále na ulici Pavlovovu a Čujkovovu, ve směru na Vítkovice bude doprava vedena po ulici Čujkovově a dále po Plzeňské,“ popsala objízdné trasy mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová.

Rekonstrukce výškovických a svinovských mostů nejsou jedinými problémy, s nimiž se budou řidiči v Ostravě v následujících měsících potýkat. Jen v jednom pruhu se v obou směrech už nyní jezdí po Rudné ulici v oblasti mostu přes řeku Odru, o víkendu začne také oprava křižovatky ulic Českobratrská a Sokolská v centru Ostravy.

Zatím se oprava soustředí jen na plochy poblíž křižovatky, se začátkem prázdnin se ale situace podstatně zhorší. Křižovatka bude pro osobní dopravu zcela uzavřena.

„Českobratrská bude uzavřena od křižovatky s ulicí Přívozskou včetně příjezdu od Slezské Ostravy. Sokolská třída bude uzavřena od ulice Matiční a od křižovatky s ulicí 30. dubna,“ sdělila mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

O víkendu bude uzavřena Rudná ulice v Ostravě.

O víkendu bude uzavřena Rudná ulice v Ostravě.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz